Nieuws - meest recent

Wat gaat er goed in onze gemeente en wat kan er beter? Waaraan moet het gemeentebestuur de komende jaren extra aandacht en geld besteden? Dat willen we graag van je horen.

In een korte online bevraging (zes algemene vragen) peilen we graag naar jouw ondervindingen. Wat loopt er goed in onze gemeente en waar moeten we voor opletten?

Vul de bevraging in via www.berlaar.be/omgevingsanalyse!

Samen een écht leven redden

We dompelen ons steeds vaker onder in een virtuele wereld. Een wereld waarin we al spelend strijden om fictieve levens. Die kleine ontsnapping aan het echte leven kan soms deugd doen maar we mogen de werkelijkheid niet uit het oog verliezen. Dat is er eentje waarbij fundamentele waarden die voor ons vanzelfsprekend zijn niet voor iedereen gelden. Zoals de toegang tot de gezondheidszorg.

Lepra, een reëel probleem

Hobbyfotograaf Marc Van den Brande uit Berlaar stelt vanaf 15 januari 2018 zijn werk tentoon in de Berlaarse bibliotheek. 

Marc Van den Brande is zeer actief in gemengde fotografie, zoals model, landschap en macro.  Aangezien hij regelmatig foto’s maakt voor het weerbericht van RTV, zijn er veel mooie landschapsfoto’s van onze streek te bewonderen.

Samen met straten en pleinen bepalen je voorgevel en voortuin mee het karakter van je gemeente. Een groene voortuin zorgt voor een aangenaam en levendig straatbeeld. Meer en meer zien we echter dat voortuinen helemaal worden verhard. Maar let op: voor de aanleg van een verharde voortuin moet je een vergunning aanvragen!

Verharde, zelfs waterdoorlatende, constructies in de (voor)tuin zijn in principe niet toegelaten zonder vergunning. Er is een vrijstellingsregeling, waardoor je in bepaalde gevallen geen vergunning nodig hebt, maar die is beperkt:

De verwarmingsfactuur neemt een aanzienlijk deel in van het gezinsbudget. Daardoor lopen mensen met een laag inkomen het risico om in moeilijkheden te geraken. Het Sociaal Verwarmingsfonds komt gedeeltelijk tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden.

Wat?

De winter is hét seizoen bij uitstek om je wandelschoenen aan te trekken. Heerlijk genieten van de knisperige koude en onderweg of achteraf weer zalig opwarmen met een glaasje of wat lekkers. Op zondag 25 februari kan je weer deelnemen aan een heerlijke wandeling in Berlaar en Nijlen.

In 2018 viert de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier maar liefst vier keer feest. Vijftig jaar geleden kreeg de hoofdschool er namelijk vier filialen bij. Vanaf dan konden leerlingen ook in Berlaar, Boechout, Nijlen en Zandhoven muzieklessen volgen.

Om blinden of slechtzienden bij te staan bij het oversteken van de Aarschotsebaan, stelde één van onze inwoners voor om een rateltikker te plaatsen. Het gemeentebestuur nam hiervoor contact op met het Agentschap Wegen & Verkeer die de rateltikker onlangs installeerden aan de verkeerslichten ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Rumoldusstraat.

Ereburgemeester Jos Houben is op zondag 7 januari op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was tussen 1947 en 1994 liefst 47 jaar lang actief in de Berlaarse politiek. Eerst als gemeenteraadslid, daarna als schepen van Openbare Werken en 24 jaar als burgemeester.