Nieuws - meest recent

Op 13, 14 en 15 september gingen duizenden vrijwilligers weer op pad om azalea’s te verkopen tijdens het Plantjesweekend, een actie voor Kom op tegen Kanker. Ook Berlaar nam opnieuw deel en haalde de mooie som van 18 363 euro bij elkaar! 2 584 azalea’s pronken momenteel op Berlaarse venster- en toonbanken.

20ste verjaardag

In september 2015 keurde de algemene vergadering van de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of SDGs) officieel goed. Als gemeentebestuur hebben we ons geëngageerd om deze doelstellingen mee in het gemeentelijke beleid te verwerken. In juli en augustus gingen we daarom op zoek naar lokale helden die met grotere of kleinere acties bijdragen aan het behalen van deze doelen.

Op zaterdag 12 oktober, van 9.30 tot 12 uur, organiseert de bibliotheek haar jaarlijkse Verwendag. De Berlaarse bib zet haar bezoekers extra in de bloemetjes voor hun trouwe bibliotheekbezoeken doorheen het hele jaar.
Voor nieuwe bezoekers is het meteen ook een heerlijke manier om met de bibliotheek kennis te maken. Letterlijk, want de bib trakteert met versgebakken wafels!

Wanneer je als niet-Belg een verblijf van meer dan 3 maanden wenst aan te vragen, moet je een bijdrage betalen die de administratieve kosten van de behandeling van de aanvraag dekt. In bepaalde gevallen kan je echter een terugbetaling van de betaalde bijdrage vragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. 

Wanneer kom je in aanmerking voor een terugbetaling?

Na een prachtige zomer kunnen takkenscharen en boomzagen weer worden bovengehaald om de tuin klaar te maken voor de winter. De compostmeesters helpen graag een handje bij het verwerken van de snoeiresten. Het is trouwens alweer van april geleden dat ze met hakselaars in de straten te zien
en - vooral - te horen waren.

Kempens Karakter organiseert samen met 11 gemeenten opnieuw een reeks fijne winterwandelingen. Van oktober 2019 tot maart 2020 staan er 10 wandelingen op het programma in de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

De herfst zorgt voor heel wat kleurrijke taferelen in onze gemeente. Maar als de winter stilaan in zicht komt, is de grond onder en rond de bomen al snel bezaaid met bladeren. Regen- of vriesbuien maken de oppervlakte dan glad en gevaarlijk. Het gemeentebestuur plaatst daarom op een aantal locaties in onze gemeente bladkorven waarin de bladeren verzameld worden.

Wegens de asfalteringswerken kon er op donderdag 19 september onverwacht geen huisvuilophaling plaatsvinden in de Lijsterstraat en de Doelvelden.

Ivarem komt het afval in deze straten vandaag, vrijdag 20 september, alsnog ophalen in de namiddag.

Wanneer je in Berlaar werken wil uitvoeren (als aannemer of particulier), moet je voor de inname van het openbaar domein een signalisatievergunning (bijvoorbeeld een parkeerverbod) aanvragen.

Je moet deze vergunning tijdig aanvragen bij de dienst Mobiliteit en maakt daarvoor gebruik van het aanvraagformulier. Dat kan je krijgen aan het onthaal van het gemeentehuis en staat ook hieronder.  Voor meer informatie kan je contact opnemen met Patrick Govaerts of Bert Schepers (Markt 2, 03 410 19 00).

Parkeerverbod

Naar goede gewoonte organiseren het lokaal bestuur en de milieuraad opnieuw de actie Behaag het Landschap. Deze keer kan je kiezen uit kleinfruit, fruitbomen en plantklassiekers.