Nieuws - meest recent

Op zondag 12 augustus organiseert de dienst Vrije Tijd i.s.m. KLJ Berlaar de negende editie van Balder Kubb.

Dat is een toernooi voor kubbploegen van drie tot zes personen. Het toernooi vat aan om 13 uur en vindt plaats op de voetbalterreinen van FC De Weerdt (Liersesteenweg 350). De deelnameprijs bedraagt 20 euro per ploeg. Inschrijven kan via mail naar kubb@kljberlaar.be.

 

Elk jaar reikt de gemeente Berlaar een steunprijs voor ontwikkelingssamenwerking uit.

Voorwaarden?

Op woensdag 29 augustus 2018 organiseert het Distributiecentrum Wisselstukken de tiende editie van de Baldertocht. Dat is een fiets- en wandeltocht ten voordele van vzw Kinderland.

Deelnemers van de negende Baldertocht kunnen kiezen voor een ontspannen wandeling van 7, 12, 18 of 26 kilometer of een fietstocht van 25, 50 en 90 kilometer. Je betaalt 5 euro inschrijvingsgeld, maar dat bedrag gaat integraal naar vzw Kinderland, het Berlaarse centrum dat gezinnen met kinderen begeleidt en ondersteunt in moeilijke periodes.

Van 31 augustus tot 7 september organiseert de Association for World Education (AWE) graag opnieuw een culturele kruisbestuiving in Berlaar. Er komen twintig Russische studenten op bezoek, maar die zoeken nog gastgezinnen. Toon mee onze warme Berlaarse gastvrijheid en leer een nieuwe cultuur van dichtbij kennen!

De werken aan de begraafplaats van Berlaar-Heikant gaan op donderdag 16 augustus van start. Tijdens de werken wordt de begraafplaats afgesloten voor bezoekers.

De werken nemen ongeveer drie weken in beslag, maar de begraafplaats blijft afgesloten tot 1 oktober. Op die manier krijgt het gras de kans om te groeien en te herstellen.

Het hoofddoel van de werken is de heraanleg van de begraafplaats naar een mooi, onderhoudsvriendelijk - zowel voor bezoekers als de gemeentelijke arbeiders - maar toch groene begraafplaats.

Door de aanleg van een nieuw fietspad werd de wekelijkse woensdagmarkt noodgedwongen enkele maanden opgesplitst in twee delen. Eén deel bevond zich op de oorspronkelijke locatie, op de rijbaan voor het gemeentehuis. Het andere deel stond op het Walter Luytenplein.

Die situatie duurde langer dan verwacht, waardoor marktbezoekers zich een hele tijd noodgedwongen moesten verplaatsen tussen twee locaties.

De Vlaamse Droogtecommissie kondigde op 24 juli 2018 code 'oranje' af. De commissie gaf daarbij het advies om in heel Vlaanderen bijkomende waterbesparende maatregelen te nemen.

Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.

Wat is de ziekte van Newcastle?

Op 13 juli 2018 werden de werken aan het kruispunt van de Kesselsteenweg met de Legrellestraat (Gestel) afgerond. Dat betekent dat er terug doorgaand verkeer tussen Berlaar en Kessel mogelijk is.

De voorbije maanden werd er werk gemaakt van een veilig en comfortabel vrijliggend fietspad van Kessel tot in het centrum van Berlaar. Het gemeentebestuur sloeg daarvoor de handen in elkaar met gemeente Nijlen en kreeg voor dit project subsidies van het Fietsfonds van provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid.

Op 22 maart 2003 opende Hidrodoe, het unieke waterdoecentrum van Pidpa, haar deuren. Om het 15-jarig bestaan van het centrum te vieren, stelt de watermaatschappij 150 gratis vrijkaarten ter beschikking. Geïnteresseerden kunnen een kaart afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis.

Hidrodoe in Herentals is intussen uitgegroeid tot een heus wetenschapscentrum waar jong en oud al spelenderwijs de waarde en het belang van water kunnen ervaren.