fbpx Nieuws - meest recent | Berlaar

Nieuws - meest recent

Wil jij graag weten hoe gezond het verkeer in jouw straat is? Vink op donderdag 19 mei tussen 17 en 18 uur aan hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De wetenschappers van Straatvinken berekenen jaar na jaar of jouw straat op de goede weg is naar duurzamer en gezonder verkeer.

Het Agentschap voor Natuur en Bos kondigde naar aanleiding van de aanhoudende en uitzonderlijke droogteperiode code oranje af voor brandgevaar in natuurgebieden. 

De gouverneur legt daarvoor voor de provincie Antwerpen een rook- en vuurverbod op. In onze provincie is het verboden om in of grenzend aan (binnen een perimeter van 30 meter) natuur- en heidegebied of bossen kampvuren en vuur in open lucht te maken. Het is verder ook verboden om er te roken.

De tweede editie van de campagne 'Maai Mei Niet' is van start gegaan en ook Berlaar neemt opnieuw deel. Een maand lang geven we extra aandacht aan ons groenbeheer door het gras op heel wat plaatsen in onze gemeente vrij te laten groeien. Doe jij ook mee? Door de grasmaaier aan de kant te laten, leg je een rijkelijk buffet aan voor bijen, kevers, vlinders en hommels.
 
Ook je tuin is natuur
 

De inschrijvingen voor Open Monumentendag zijn geopend!

In Berlaar-Centrum staat al enkele maanden een toren die iedereen kan bekoren. Het herstel van de buitenkant en de bijhorende verlichting van onze Sint-Pieterskerk gingen reeds vlot over de tongen, maar bezoekers kunnen zich ook binnenin verwachten aan een restauratie die de monden doet openvallen. Op zondag 1 mei wordt het lange wachten beloond, dan vindt de officiële openingsviering plaats.

De Berlaarse bibliotheek is op zoek naar enkele enthousiaste vrijwilligers. Heb je een hart voor kinderen en interesse in kinderboeken? Dan ben jij de persoon die we zoeken!

 

 

-        Vrijwilligers om voor te lezen

Wat?

30 minuten voorlezen aan kinderen tussen 3 en 6 jaar.

Wanneer?

Vanaf september 2022, telkens op zaterdag tussen 11 en 11.30 uur (maximaal 1 keer per maand en niet in juli en augustus).

Waar?

Herbeleef op zaterdag 21 en zondag 22 mei samen met jouw familie en vrienden de heroïsche taferelen die zich tot diep in de 15de eeuw op de tornooigronden rondom ’t Hooghuys in Berlaar plaatsvonden.

Op zaterdag 11 juni organiseert de dienst Vrije Tijd een nieuwe editie van Muzikale Tuinen. Dat is een wandeltocht langs vier tuinen, waar de deelnemers telkens getrakteerd worden op een drankje en een muziekoptreden.

We hebben het de afgelopen twee jaren moeten missen, maar eind juni organiseert het lokaal bestuur opnieuw het Avondfeest op en rondom het Marktplein. Op zaterdag 25 juni kan je daardoor weer op gepaste wijze de start van de zomer vieren!

Het Avondfeest is een braderij waar Berlaarse handelaars en verenigingen bezoekers verwennen met hapjes en drank, koopwaar en informatie. Je mag je ook verwachten aan optredens van Berlaarse verenigingen, straatanimatie en enkele kermiskramen.

Binnenkort worden de gemeentelijke diensten van Berlaar een stuk toegankelijker, want onze inwoners kunnen dan de Berlaarse app downloaden op hun smartphone. De app bevat alles wat je nu al online kan vinden of aanvragen. Zo krijg je een overzicht van alle activiteiten, kan je attesten aanvragen via het webloket of een afspraak maken bij de gemeentediensten en is het mogelijk om meldingen te doen wanneer je ergens op hinder stuit.