Nieuws - meest recent

Aan het parkje ‘Den Hulst’ in Berlaar kan je voortaan, naast het geboortebos met jaarbomen voor alle Berlaarse kinderen en een Natuur Educatief Pad, ook een sterrenboom vinden. Het lokaal bestuur plaatste die boom om een plekje te voorzien waar ouders, familie en vrienden overleden kinderen kunnen herdenken.

30 Dagen Minder Wagen daagt je uit om in juni de auto wat vaker te laten staan en te kiezen voor een duurzamer alternatief. Doe je mee?

Juni staat net als vorig jaar in teken van 30 Dagen Minder Wagen. Toen hebben de 6509 deelnemende Vlamingen gezorgd voor 137 ton minder CO2-uitstoot. Ook onze gemeente wil inwoners motiveren om de auto meer aan de kant te laten staan en te kiezen voor één van de vele alternatieven zoals wandelen, de fiets en openbaar vervoer, of voor auto- of fietsdeelsystemen.

Tot en met 30 juni loopt een nieuwe editie van de Fietsgemeente-verkiezing. Fietsers, groot en klein, kunnen hun mening geven over het fietsbeleid in onze gemeente door 15 vragen te beantwoorden. Dat duurt maar enkele minuutjes. Laat je stem horen en help Berlaar om Fietsgemeente 2024 te worden!

De vervoerregio Mechelen heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.

Een kind verliezen tijdens de zwangerschap, rond de bevalling of op latere leeftijd is een ingrijpende gebeurtenis. Het verdriet bij de ouders is onnoemelijk groot, maar vaak onzichtbaar voor de maatschappij.

In Berlaar willen we daarom een plekje voorzien waar ouders, familie en vrienden troost kunnen vinden en hun kindje kunnen herdenken. Dat doen we door een sterrenboom te plaatsen in het park ‘Den Hulst’, op de hoek van de Legrellestraat en Gestel (ter hoogte van Legrellestraat 104).

Tijdens de Zomerschilderdagen krijgen kunstenaars elke dinsdag van juli en augustus de kans om op een mooie, Kempense locatie aan het werk te gaan. Tekenen, aquarelleren of schilderen met olieverf, het kan allemaal. Wie schilderen niet in de vingers heeft, kan ook gewoon een kijkje komen nemen naar het aanwezige talent en de prachtige locatie van die dag.

Tegenwoordig werkt alles digitaal: jouw bank, een parkeerticket kopen, jouw facturen en medische verslagen raadplegen, ... Lukt je dit niet altijd? Dan kan je vanaf mei terecht bij de digidokter die jou verder helpt met jouw digitale vragen.

Briefwisseling, overheidsdocumenten, facturen of betalingen: veel van deze zaken verlopen vandaag digitaal. Maar niet iedereen heeft toegang tot internet, het nodige materiaal of de nodige kennis om mee op de digitale trein te stappen. Het lokaal bestuur voorziet daarom enkele laagdrempelige initiatieven om deze digitale kloof te verkleinen.

 

Toegang tot het internet via Telenet Essential

De inschrijvingen voor Open Monumentendag zijn geopend! Het grootste onroerend erfgoedfeest in Vlaanderen vindt dit jaar plaats op zondag 10 september 2022 en staat volledig in het teken van het Europees thema 'met hart en ziel'.

Het lokaal bestuur en de lokale politie Berlaar-Nijlen zijn op zoek naar gemachtigd opzichters. Heb jij een groot hart voor verkeersveiligheid en wil je op vaste dagen kinderen veilig helpen oversteken? Dan kan je hiervoor via provincie Antwerpen een opleiding volgen.

Gemachtigd opzichters zijn steeds moeilijker te vinden, maar ze vervullen wel een cruciale rol om onze kinderen veilig van en naar school te brengen. Om geïnteresseerden op weg te helpen, organiseert provincie Antwerpen drie laagdrempelige opleidingsmomenten. Deelname aan één van deze momenten volstaat.