Nieuws - meest recent

Een volledig omgetoverde sporthal vormde dit jaar opnieuw het toneel voor het jaarlijkse senioren- en vrijwilligersfeest.

Op vrijdag 21 september genoten de Berlaarse 55-plussers van optredens van Michael Lanzo, PC Brown en Koen Bossuyt. Het werd een afwisselende show met veel muziek en entertainment.

Tijdens het vrijwilligersfeest zorgde Kris Doms voor sfeervolle achtergrondmuziek. De aanwezige vrijwilligers werden bedankt voor hun engagement en konden smullen van een lekkere barbecue.

Fotoalbums

Gemeente Berlaar mag zich voortaan een Fairtrade-gemeente noemen. De titel werd op maandag 17 september officieel uitgereikt in Station Balder. Het gemeentebestuur nam er ook het bijhorende Fairtrade-bord in ontvangst.

Fairtrade-gemeente is een initiatief van Fairtrade Belgium, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. Deze vier organisaties willen met het initiatief mensen in heel Vlaanderen warm maken voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame producten.

Op woensdag 10 oktober organiseert GBS De Stap een open klasdag voor alle kindjes die in de loop van volgend schooljaar kunnen instappen.

Kom je graag eens kijken? Dan ben je altijd welkom na telefonisch contact (0499 88 68 39).

In september 2015 keurde de algemene vergadering van de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of SDGs) officieel goed. Dat zijn in totaal 17 doelen, onderverdeeld in vijf grote thema’s (mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap). Deze doelstellingen moeten mee de globale agenda bepalen tot 2030 en omvatten daardoor een actieplan waarmee de wereld de komende jaren de planeet terug op de koers richting duurzaamheid wil plaatsen. De doelen bieden daarbij aandacht voor zowel het economische, het sociale als het ecologische aspect.

Zondagvoormiddag 23 september gingen de deuren van het Berlaarse gemeentehuis open voor inwoners die zich als orgaandonor willen registreren. In totaal registreerden we zo 26 nieuwe orgaandonaties.

Na een prachtige zomer kunnen takkenscharen en boomzagen weer worden bovengehaald om de tuin klaar te maken voor de winter. De compostmeesters helpen graag een handje bij het verwerken van de snoeiresten. Het is trouwens alweer van april geleden dat ze met hakselaars in de straten te zien en - vooral - te horen waren.

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG's) zijn universele doelstellingen die een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Het zijn 17 doelstellingen die voor iedereen gelden, zowel landen, gemeenten, organisaties als burgers. Het gemeentebestuur van Berlaar werkt actief aan de integratie van de doelstellingen in het gemeentelijk beleid. We willen ook de burgers betrekken en sensibiliseren.

Voor het project 'Goed Geknot' wil Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) de knotteams opnieuw uitbreiden. Wil je aansluiten als knotter bij het regionaal landschap of wil je meer te weten komen over het reilen en zeilen van de knotwerking? Kom dan naar de infoavond op 17 oktober in het Ontmoetingscentrum Ballaer (Markt 27) in Berlaar.

De Week van de Duurzame Gemeente is op dinsdag 18 september van start gegaan. Dat is een initiatief van VVSG waar ook Berlaar aan deelneemt. Daarom wappert de vlag van de SDG's de komende dagen op het dorpsplein.

De Week van de Duurzame Gemeente wordt op dinsdag 25 september afgesloten met de huldiging van enkele Lokale Helden.

Benieuwd naar wat die SDG's nu weer juist betekenen? Neem dan alvast een kijkje op www.berlaar.be/sdgs.

Heeft de - letterlijk hartverwarmende - oproep van Frances Lefebure in Make Belgium Great Again je helemaal overtuigd om je als orgaandonor te registreren?

Ook Berlaar doet mee aan deze sensibiliseringsactie. Op zondag 23 september zetten we daarom tussen 10 en 12 uur uitzonderlijk de deuren van het gemeentehuis voor je open om je als orgaandonor te registreren. Want ook al wordt iedereen verondersteld orgaandonor te zijn, door je uitdrukkelijke toestemming op voorhand te laten registeren kan er heel wat tijd en dus ook een mensenleven gewonnen worden.