Nieuws - meest recent

Bij hitte, regen, vrieskou én corona zijn de ophalers van IVAREM dagelijks op de baan om jouw afval op te halen, en ook op de parkwachters kan je altijd rekenen. Per inwoner verzamelen ze samen jaarlijks gemiddeld 433 kg afval. Tijd dus voor een dikke dankjewel! Tijdens de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter zet IVAREM al zijn afvalhelden in de spotlights.

Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen en een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Bekijk het overzicht

Dit jaar zal de eindejaarsperiode er wellicht net iets anders uitzien. Samen Kerstmis vieren of klinken op het nieuwe jaar zal misschien niet kunnen.

Daarom willen we, samen met de gemeenten Heist-op-den-Berg, Hulshout, Nijlen en Putte, graag een lichtpuntje bieden in deze bijzondere dagen. Maar dat kunnen we niet alleen. We vragen jullie hulp om de straten extra gezellig te maken tijdens deze donkere periode en alle sterren in onze regio in kaart te brengen.
 
Hoe werkt het?

Sinterklaas is weer in het land en hij heeft beloofd om ook in Berlaar op 6 december zijn pakjesronde te doen!
 
De Sint liet al weten dat hij in topvorm is, maar alle kinderen persoonlijk ontmoeten zal dit jaar niet lukken.
 

Op 13 november 2020 werden in een vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende de eerste besmettingen van het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld bij 3 wilde vogels. Helaas bevestigt dit nieuws dat het vogelgriepvirus, waarvoor het FAVV eind oktober waarschuwde, nu ook in België aanwezig is bij wilde vogels. Op advies van het FAVV nam de minister van Landbouw aanvullende preventieve maatregelen. Alleen door het strikt naleven van deze maatregelen worden onze dieren beschermd.

 

Ophokplicht voor kippen

De wekelijkse markt op woensdag mag nog doorgaan. Van 8 tot 12 uur kan je bij je vertrouwde marktkramers terecht. Let wel: het aanbod is aangepast aan de huidige maatregelen, wat wil zeggen dat marktkramers de komende weken enkel essentiële goederen mogen verkopen.

Onder essentiële goederen verstaan we voeding, onderhoudsproducten, dierenvoeding enzovoort. Niet-essentiële goederen zoals kleding en schoeisel, speelgoed, juwelen, lederwaren, sportartikelen, ... mogen tijdelijk niet verkocht worden.

 

 

Je brengt de komende weken veel tijd door met je gezin. Iedereen wil er het beste van maken, maar toch zijn conflicten onvermijdelijk. Het is niet altijd eenvoudig om hier goed mee om te gaan.

Conflicten kunnen uitmonden in verschillende vormen van geweld: actief, passief of een dreiging. En dat zowel gepleegd door volwassenen, adolescenten als kinderen waarvan iedereen slachtoffer kan zijn.

Lopen de spanningen thuis op?

Op 11 november herdenken we traditioneel het einde van de Eerste Wereldoorlog. In Berlaar gebeurt dat doorgaans met een misviering, een optocht en een plechtig moment aan het monument op het dorpsplein.

Door corona ziet de herdenking er dit jaar echter anders uit. We moeten onze sociale contacten beperken. Maar ook in 2020 willen we de herinnering aan beide wereldoorlogen levendig houden.

Herdenkingsmonument op het dorpsplein

Het lokaal bestuur vernam dat er momenteel mails verstuurd vanuit een @berlaar.eu-adres in omloop zijn. In de mails worden namen van het lokaal bestuur gebruikt en wordt er gevraagd om een betaling uit te voeren op een nieuw (buitenlands) rekeningnummer.

Het gaat hierbij om een poging tot phishing. Die poging werd gelukkig snel door het lokaal bestuur opgemerkt. Onze diensten zijn daarom meteen tot actie overgegaan. Samen met de ICT-dienst werden extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Al eeuwenlang fluisteren we elkaar vertellingen toe. Over (bij)geloof, dwaallichtjes, heksen en rituelen. In de reeks ‘Geritsel en Gefluister‘ komen deze verhalen tot leven in 12 gratis audiowandelingen in 12 verschillende gemeentes.

Met de izi.TRAVEL app ga je op pad en ontdek je luisterfragmenten, afbeeldingen en leuke weetjes. De app geeft automatisch een signaal wanneer je bij een locatie komt met een audioverhaal of meer uitleg.