Nieuws - meest bekeken

Sinds maart 2020 werken de gemeentelijke administratieve diensten uitsluitend op afspraak. Je kan er één maken door te bellen of mailen, maar via het digitale afsprakenloket kan je ook online een afspraak inplannen bij de gewenste dienst.

De diensten van het lokaal bestuur zijn alleen beschikbaar op afspraak. Aan het onthaalloket is vrije inloop mogelijk. 

Wanneer je in Berlaar werken wil uitvoeren (als aannemer of particulier), moet je voor de inname van het openbaar domein een signalisatievergunning (bijvoorbeeld een parkeerverbod) aanvragen.

ACTIE VAN 2023 IS AFGELOPEN

Eind 2019 werd de campagne 'Bloeiend Berlaar' in het leven geroepen om onze gemeente groen en landelijk te houden. Want de voordelen van groen zijn bij ieder van ons gekend: we zijn gezonder en voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd.

Ook als lokaal bestuur moeten we de nieuwe bijkomende maatregelen van de federale en Vlaamse overheid opvolgen. Dat betekent onder meer dat op vele diensten telewerk momenteel de norm is.

Bekijk het overzicht van maatregelen en veelgestelde vragen op www.info-coronavirus.be


Berlaar Helpt

Heb je bij bepaalde zaken hulp nodig? Of gewoon iemand om even mee te praten?

Laat het dan weten via 'Berlaar Helpt'. Ook helpende handen zijn steeds welkom!

Berlaar Helpt

Meer info:

De vos is terug van weggeweest. Ook in onze gemeente werd hij al meermaals gesignaleerd. Komt hij regelmatig ongewenst op bezoek bij je kippen? Dan kan je enkele basistips toepassen die hem daartoe verhinderen.

De vos is een prachtig, mysterieus roofdier. Met zijn dikke pluimstaart en zijn vossenstreken speelt hij de hoofdrol in heel wat verhalen en legendes. De laatste jaren doet de vos het steeds beter in Vlaanderen: hij heeft zich aangepast aan het samenleven met de mens. Vossen leven zelfs in het hartje van steden als Brussel en Mechelen.

Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem, waardoor het veel moeilijker wordt om hun baasje te vinden. Dierenartsen roepen eigenaars op om hun gegevens openbaar te maken.

Onze inwoners konden er al even een frisse neus nemen, maar op zaterdag 28 augustus verklaarde het lokaal bestuur het nieuwe openbaar park Berlaarhof ook officieel voor geopend. Het park werd aangelegd met de hulp van Kempens Landschape en provincie Antwerpen.

In 2018 kocht het lokaal bestuur van Berlaar het kasteel Berlaarhof en de achterliggende tuin aan. Het kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, maar kreeg de huidige vorm in 1901.

Steeds meer oppervlakte wordt verhard. De ruimte wordt dan ingenomen door gebouwen, wegen en parkeerterreinen, maar ook tuinen en voortuinen kleuren steeds vaker grijs door één of meerdere verhardingen. Het lokaal bestuur wil de inwoners daarom oproepen om (voor)tuinen te vergroenen.

Dierenbescherming Mechelen vzw en gemeente Berlaar zetten zich voortaan samen in voor het dierenwelzijn. Door een nieuwe samenwerkingsovereenkomst vangt het Mechelse asiel ook verloren, afgestane of verwaarloosde kleine huisdieren uit Berlaar op.