Nieuws - meest bediscussieerd

Elektrische steps worden steeds populairder, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico. Om alles veilig te laten verlopen, gelden er sinds 1 juli 2022 nieuwe regels voor elektrische steps.

Geen elektrische step onder de 16 jaar

Het lokaal bestuur van Berlaar heeft op 24 september het SAVE-charter Steden & Gemeenten van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) ondertekend. Berlaar is daarmee de 118de Vlaamse gemeente die het charter ondertekent.

De gloednieuwe KMO-zone De Hutten langs de Aarschotsebaan (N10) in Berlaar krijgt verder vorm. Tijdens een informatieavond op dinsdag 30 april willen het lokaal bestuur en ontwikkelaar IGEMO geïnteresseerde ondernemers informeren en de mogelijkheid bieden zich kandidaat te stellen voor een plek dat volop rekening houdt met uitdagingen rond duurzaamheid en mobiliteit. Kortom, een KMO-zone én ondernemers klaar voor een mooie toekomst.

Onze inwoners kunnen sinds kort een frisse neus halen in het eerste openbaar park van onze gemeente. Midden december werd twee hectare van het kasteeldomein Berlaarhof toegankelijk gemaakt voor publiek. De organisatie Kempens Landschap ontfermt zich over het beheer van het park.

Wanneer je in Berlaar werken wil uitvoeren (als aannemer of particulier), moet je voor de inname van het openbaar domein een signalisatievergunning (bijvoorbeeld een parkeerverbod) aanvragen.

Het Belgische Circus Pipo komt naar Berlaar! Van zondag 26 mei tot en met zondag 2 juni brengt het gezelschap je een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties!

In de verwarmde circustent achter sporthal t’ Stapveld (Pastorijstraat 62) brengt het circusgezelschap een indrukwekkende show voor het hele gezin. Kom mee lachen met de clowns en genieten van lucht- en grondacrobaten, jongleurs, hoelahoep- en diabolo-acts en meer. Plezier en sensatie voor jong en oud!

Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem, waardoor het veel moeilijker wordt om hun baasje te vinden. Dierenartsen roepen eigenaars op om hun gegevens openbaar te maken.

In Berlaar bestaat er sinds kort een Huis van het Kind. Dat is geen fysiek loket, maar wel een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die zo een dienstverlening voor kinderen en jonge gezinnen willen aanbieden.

Eén van de eerste acties van het Huis van het Kind Berlaar is de pamperbox, een kartonnen pamperbox die je kan vinden op vier locaties in Berlaar:

Bij een rattenprobleem in je huis of tuin ben je zelf verantwoordelijk om het probleem op te lossen. Pas wanneer ratten op het openbaar domein voor overlast zorgen, kan het lokaal bestuur ingrijpen. Voorkomen is echter beter dan verjagen. Wanneer je de oorzaak van een rattenprobleem kan wegnemen, is het probleem vaak ook snel opgelost.

slimme rattenval

Briefwisseling, overheidsdocumenten, facturen of betalingen: veel van deze zaken verlopen vandaag digitaal. Maar niet iedereen heeft toegang tot internet, het nodige materiaal of de nodige kennis om mee op de digitale trein te stappen. Het lokaal bestuur voorziet daarom enkele laagdrempelige initiatieven om deze digitale kloof te verkleinen.

 

Toegang tot het internet via Telenet Essential