Nieuws - meest bediscussieerd

Igemo is op zoek naar warme vrijwilligers, en dat mag je vrij letterlijk nemen, om thermografische scans van woningen te maken. Je helpt daarmee buren, dorpsgenoten, vrienden en familie om hun huis warmer te maken.

Thermografie is een meetmethode waarmee temperatuurverschillen duidelijk in beeld worden gebracht. IGEMO gebruikt deze methode in heel wat gemeenten om het warmteverlies van woningen in kaart te brengen. Je ziet dan meteen waar je huis het meeste warmte verliest en weet zo waar je iets kan aan doen.

Het gemeentebestuur brengt ter kennis aan de bevolking dat de screeningsnota in verband met het al dan niet opmaken van een plan-MER aangaande de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zonevreemde bedrijven - fase 2' en de beslissing d.d. augustus 2016 daaromtrent geraadpleegd kunnen worden op de website van de dienst MER: www.mervlaanderen.be en bij de dienst Ruimtelijke Ordening in het gemeentehuis (Markt 2).

De eerste maaibeurt dient zich aan, maar momenteel kan je niet op het recyclagepark terecht met je grasmaaisel. Het gras meegeven met het restafval is echter geen goed idee. De afvalophalers hebben momenteel meer dan hun handen vol en al het extra grasmaaisel zou de capaciteit van de ophaling onnodig onder druk zetten.

 

Wist je dat grasmaaisel een belangrijke meerwaarde heeft in je tuin? We zetten alvast 5 tips op een rijtje:

1. Zet je grasmaaisel in als mulch voor je borders

De Vlaamse Overheid erkende Gestel officieel als stiltegebied. Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschappen stilte en rust. Stilte betekent dan niet de totale afwezigheid van geluid, maar wel een aangenaam geheel van geluiden die niet storen en waar je tot rust kan komen.

De erkenning tot stiltegebied houdt in dat het gemeentebestuur van Berlaar voortaan steeds rekening zal moeten houden met de stiltekwaliteit in het gebied. Gestel is het negende stiltegebied in Vlaanderen.

UPDATE 4/08: Bedeling tweede herbruikbaar mondmasker

De gemeente zoekt lokale helden die in hun dagelijkse leven bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Dat kunnen burgers, organisaties, verenigingen, scholen, bedrijven of andere groepen zijn.

Een duurzame held:

In juli plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer gloednieuwe galgverlichting over het zebrapad aan de gemeentelijke basisschool in Berlaar-Heikant. Hiermee komt er eindelijk een veiligere oversteek voor de schoolgaande kinderen.

Heel wat 50-plussers kregen de afgelopen dagen een brief of e-mail over de seniorenvoordeelkaart. Ook op Facebook verscheen er een advertentie over deze kaart, met daarbij een foto van ons gemeentehuis. Hiermee wordt de indruk gewekt dat de gemeente Berlaar de kaart ondersteunt.

Dit is een vals bericht! De kaart is geen initiatief van het gemeentebestuur, laat je hier dus niet door misleiden! De FOD Economie kreeg al verscheidene klachten binnen over de seniorenvoordeelkaart in verband met misleidende reclame omdat niet altijd duidelijk is welke kortingen je allemaal krijgt.

Tijdens het weekend van zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 organiseert de dienst Lokale Economie van het lokaal bestuur in samenwerking met Comeos, Unizo en UCM voor het vierde jaar op rij het Weekend van de Klant.

Kempens Karakter organiseert samen met 11 gemeenten opnieuw een reeks fijne winterwandelingen. Van oktober 2019 tot maart 2020 staan er 10 wandelingen op het programma in de gemeenten Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.