fbpx Maai Mei Niet: doe mee 'niets' voor de natuur! | Berlaar

Maai Mei Niet: doe mee 'niets' voor de natuur!

De tweede editie van de campagne 'Maai Mei Niet' is van start gegaan en ook Berlaar neemt opnieuw deel. Een maand lang geven we extra aandacht aan ons groenbeheer door het gras op heel wat plaatsen in onze gemeente vrij te laten groeien. Doe jij ook mee? Door de grasmaaier aan de kant te laten, leg je een rijkelijk buffet aan voor bijen, kevers, vlinders en hommels.
 
Ook je tuin is natuur
 
Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis.
 
Maai Mei Niet wil helpen om deze crisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Tuinen maken minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is. Onze tuinen minder verhardenregenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen.
 
Ook ons gras anders gaan maaien is zo'n oplossing. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk nadelig voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is. Minder maaien zorgt voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat groen beter wapent tegen de klimaatverandering. Of hoe je met een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpt!
 
De tuin laten verwilderen?
 
Zeker niet nodig. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen. Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. En maai je gras slechts om de drie à vier weken. In Groot-Brittannië leerde 'No Mow May' dat je zo al tien keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. En langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
 
Doe je ook mee?
 
In 2021 was de campagne alvast een groot succes in België. Zo kregen dankzij de deelname van burgers, lokale overheden en bedrijven maar liefst vijf miljoen(!) bijen dagelijks eten. En dat zonder iets te doen!

Registreer jouw tuin

Vergroen je (voor)tuin

Het lokaal bestuur lanceerde onlangs de campagne 'Vergroen je (voor)tuin'. Je vindt er tip en inspiratie om jouw tuin te ontharden en vergroenen zodat bijen en andere nuttige insecten zich er helemaal thuis voelen!

 

Zie ook

Gepubliceerd op 02/05/2022