Wijziging huisdierenchip: vanaf 1 mei zijn je gegevens anoniem

Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem, waardoor het veel moeilijker wordt om hun baasje te vinden. Dierenartsen roepen eigenaars op om hun gegevens openbaar te maken.

Vanwege de wet op de privacy zullen alle contactgegevens op de chip van je huisdier vanaf 1 mei 2021 geanonimiseerd worden, enkel een dierenarts kan nog zien wie de eigenaar is. Momenteel kan iedereen met een chiplezer het chipnummer van bijvoorbeeld een hond of kat achterhalen en zo op de websites dogid.be en catid.be zien wie de eigenaar is. Je vindt er bijvoorbeeld het adres, e-mailadres en telefoonnummer van het baasje, gebaseerd op de gegevens van het rijksregister. Op die manier is de info steeds up-to-date (bij bijvoorbeeld een verhuis) en kan de eigenaar van een gechipt dier snel gecontacteerd worden als dat weggelopen is. Maar daar komt nu dus verandering in.

Privacywet beschermt jouw gegevens

De persoonsgegevens van het rijksregister mogen echter niet zomaar bekendgemaakt worden. De vele vrijwilligersorganisaties die zich het lot van verloren gelopen dieren aantrekken, zullen geen automatische toegang meer krijgen tot die belangrijke informatie. Daarom wordt het vanaf mei moeilijker om snel een dier weer aan zijn eigenaar te koppelen, tenzij je uitdrukkelijk toestemming geeft om de gegevens van je hond openbaar te maken.

Zorg ervoor dat je huisdier terug thuisgeraakt

Als eigenaar kan jij je gegevens publiek maken voor iedereen met een chiplezer. Wanneer je dier vermist raakt en iemand laat zijn chip uitlezen, krijgt die alsnog alle informatie om hem zo snel mogelijk bij jou terug te brengen.

  • Katten

Voor katten moet je op https://online.catid.be “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. De chip is wel al gelinkt aan je rijksregisternummer.

  • Honden

Voor honden moet je via www.dogid.be de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor anderen.

Gepubliceerd op 26/04/2021