Wees sluwer dan de vos: bescherm je kippen

De vos is terug van weggeweest. Ook in onze gemeente werd hij al meermaals gesignaleerd. Komt hij regelmatig ongewenst op bezoek bij je kippen? Dan kan je enkele basistips toepassen die hem daartoe verhinderen.

De vos is een prachtig, mysterieus roofdier. Met zijn dikke pluimstaart en zijn vossenstreken speelt hij de hoofdrol in heel wat verhalen en legendes. De laatste jaren doet de vos het steeds beter in Vlaanderen: hij heeft zich aangepast aan het samenleven met de mens. Vossen leven zelfs in het hartje van steden als Brussel en Mechelen.

Onze maatschappij moet nog wennen aan hun aanwezigheid. Nochtans leveren vossen nuttig werk. Muizen en ratten vormen een favoriet deel van het vossendieet, waardoor ze knaagdierplagen helpen voorkomen. Ook zwakkere of zieke wilde dieren ruimen ze uit de weg. Zo houden ze populaties gezond.

Maar in het dichtbevolkte en versnipperde Vlaanderen belaagt de vos soms kippen en durft hen uit tuinen wegroven. Op zoek naar lekkers dringt het dier domeinen binnen waar hij schade kan veroorzaken. Een vos kiest doorgaans de gemakkelijkste weg naar zijn prooi. Eens in een hoenderhok, doodt hij vaak alle aanwezige dieren. Na een smakelijke maaltijd laat hij het gros onaangeroerd achter.

Als lokaal bestuur kunnen we helaas weinig ondernemen om vossen te bestrijden, zeker omdat je niet kan uitsluiten dat er nieuwe vossen verschijnen. Het is alleszins niet toegelaten om op eigen initiatief op de dieren te jagen. Veel raadzamer is om je pluimvee te beschermen door je hok te beveiligen. Natuurpunt geeft je oplossingen en antwoorden, en vraagt tegelijkertijd meer liefde voor de vos. De vos heeft namelijk zijn plaats binnen de Vlaamse natuur. Je kan perfect met hem samenleven als je je voorzorgen neemt. 

Maatregelen

Allereerst dien je ervoor te zorgen dat de vos niet tot bij de kippen, eenden of konijnen kan geraken, vooral ‘s nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat ’s nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt. Wil je dat je kleinvee geen enkel risico loopt? Zorg dan voor een omheining op basis van de hieronder afgebeelde principes.

Image icon vossenveiligkippenhok.jpg

  • Span een stevig ijzeren gaas aan de buitenkant van de palen van minstens 1,45 mm dik en met een maasgrootte van maximum 3 x 3 cm.
  • Maak je omheining minstens 180 cm hoog zodat de vos er niet overheen kan springen.
  • Plooi de bovenste 40 cm in een hoek van 30° naar buiten of voorzie twee schrikdraden aan de buitenzijde: onderaan op 20 cm hoogte en bovenaan op 160 cm. Je kan ook de volledige ren overspannen met een stevig net of (nog beter) met hetzelfde gaas als de omheining.
  • Leg aan de buitenkant van de ren een rij zware tegels van minstens 40 cm breed zodat de vos niet onder de draad kan graven of graaf het gaas 50 cm diep in een hoek van 45° naar buiten ofwel recht in de grond.

Andere tips:

  • Verlicht het deel waar je kippen verblijven.
  • Hou een hond op je erf (ondanks dat de vos zelf een hondachtige is, is hij ontzettend bang van honden).
  • Mocht je geen hok of ren willen, dan kan je je dieren ook helemaal vrijlaten zodat ze meer vluchtmogelijkheden hebben en niet in een hoekje gedreven worden. 
  • Brochure

Bron: Natuurpunt

Meer info: Natuur & Bos

De vos gespot?

Als je zelf wordt geconfronteerd met de vos mag je dit steeds aan de milieudienst laten weten. Op die manier kunnen we inschatten in welke mate de vos in Berlaar aanwezig is. Je kan de milieudienst contacteren via mileu@berlaar.be of 03 410 19 00.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 14/11/2019