Geen zwerfpeuken in het straatbeeld

In Berlaar gaat in februari een nieuwe actie van start waarmee het lokaal bestuur duidelijk wil maken dat sigarettenpeuken niet zomaar op de grond gegooid mogen worden. Om die boodschap kracht bij te zetten worden er binnenkort zakasbakjes verdeeld.

Het lijkt onschuldig, wat is nu één peuk op de grond? Peuken zijn inderdaad klein, maar elke dag worden er in Vlaanderen 100 000 sigaretten op de grond gegooid. Meer dan de helft van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Dit is niet alleen storend, ze brengen ook schade mee voor onze bodem en ons grondwater.

Als je weet dat één peuk 15 jaar blijft liggen en ondertussen 500 liter water kan vervuilen besef je dat het echt niet oké is om een peuk op de grond te gooien. Doof dus je sigaret en smijt hem vervolgens in één van de vuilnisbakken die verspreid staan door onze gemeente.

Opgepeukt staat netjes

Overal vuilnisbakken op de openbare weg plaatsen is echter niet haalbaar. Daarom komt het lokaal bestuur met een actie waarbij gratis zakasbakjes zullen verdeeld worden onder de rokers (lente 2022). Dit is een asbakje dat goed afsluitbaar is en je eenvoudig in een zak of tas kan stoppen. In zo een zakasbakje kan je makkelijk 10 peuken verzamelen en weer leegmaken wanneer je een vuilnisbak passeert.

Een blikje in de berm of een sigarettenpeuk op de stoep: één stuk afval is er één te veel en telt als zwerfvuil. Momenteel controleert vooral de politie daarop, vanaf februari komen er handhavers van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij bij. Zij zullen op diverse plekken in onze gemeente controles uitvoeren en sancties uitdelen als ze zien dat er afval op de grond wordt gegooid.

Stoppen met roken is nóg beter

Stoppen met roken is niet alleen beter voor het milieu en je medemens maar in de eerste plaats voor jezelf. Op www.tabakstop.be vind je allerlei tips over hoe je de sigaret voorgoed uit je leven bant.

Gepubliceerd op 22/02/2022