Stook slim en zorgeloos

De huisbezoekjes van de Kerstman zitten er weer op, we kunnen met een gerust hart onze haard en schoorsteen opnieuw benuttigen. Op voorwaarde dat je slim stookt, tenminste. Pas onderstaande tips toe en verwarm je woning zonder zorgen.

Bij stoken zijn vier dingen essentieel:

1. De brandstof. Gevernist, geverfd of geïmpregneerd hout mag je nooit verbranden! Hetzelfde geldt voor triplex, vezelplaat en alle andere samengestelde houtproducten. Wanneer je ze gaat verbranden, komen ongezonde stoffen vrij. Zowel de assen als de rook binnen en buiten je woning zijn dan ongezond. In plaats van stoken als oplossing voor je houtafval te zien, kan je ermee terecht bij het containerpark. Stoken doe je dus steeds met vers hout, dat je minstens één en liefst twee jaar onder een afdak hebt drogen. Hoe droger, hoe hoger het rendement, hoe schoner de rook en hoe minder roetaanslag.

2. Het type kachel of haard. Kies voor een kachel met een aangepast vermogen. Hoe hard je ook stookt, een kachel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om de gewenste temperatuur te bereiken. Omgekeerd moet je bij een kachel met een te groot vermogen al heel snel de luchttoevoer sterk beperken om het niet te warm te krijgen. Op deze manier verloopt de verbranding niet meer optimaal, zodat de rook meer ongezonde stoffen bevat en een onaangename geur verspreidt.

3. De schoorsteen. Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed lucht trekt en die geen bron van ergernis is voor je buren! De schoorsteen trekt lucht uit je woning aan en voert verbrandingsgassen af. Dat lukt alleen met een schoorsteen die boven de nok van het dak en aanpalende gebouwen uitsteekt. Bovendien dienen de afmetingen van het kanaal aan je kachel of haard te zijn aangepast. Anders trekt de schoorsteen slecht en vergroot je het risico op schoorsteenbrand. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar door een vakman vegen. Hou bij de plaatsing van de kachel ook rekening met waar de schouwmond zal uitkomen. Hou voldoende afstand tegenover naburige luchttoevoeropeningen zoals ramen, deuren en toevoeropeningen van ventilatiesystemen. Zo hou je je buren te vriend.

4. De manier waarop. De ene kachel is de andere niet, daarom is het ook niet mogelijk om precies te vertellen hoe je er best hout in stookt. Volg dus steeds de aanbevelingen van de fabrikant.

Pas je bovenstaande tips toe, maar twijfel je nog of je goed of fout stookt? Kijk naar je schoorsteen. Als de rook uit je schoorsteen wit of vrijwel onzichtbaar is, ben je goed bezig. De rook bestaat dan immers vrijwel uitsluitend uit waterdamp. Donkere rook is een alarmsignaal. Je verbrandt dan afval of nat hout. Dat zie je niet alleen, je ruikt het ook!

Tot slot: bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak en geeft het mee met het restafval. Gebruik de as van je kachel NIET als meststof in de moestuin! De as van je kachel maakt de groenten ongezond en vervuilt het grondwater. Laat de as van je kachel buiten in een afgesloten, onbrandbare container afkoelen en geef het mee met het huisvuil.

Meer weten?
www.stookslim.be

 

Gepubliceerd op 24/12/2019