Aziatische hoornaar

Gemeentelijk subsidiereglement voor bestrijding Aziatische hoornaar

Om de bestrijding van de Aziatische hoornaar op het grondgebied van Berlaar te faciliteren, voorziet het lokaal bestuur van Berlaar een subsidie. De voorwaarden voor deze subsidie worden bepaald in het bijhorende reglement.

De subsidie aanvragen kan via het formulier hieronder:

Aanvraagformulier

De Europese of de Aziatische hoornaar?

De Europese hoornaar is een inheemse wespensoort die nuttig en onschadelijk is. Hij heeft het voornamelijk gemunt op andere wespen en vliegen en is doorgaans niet agressief naar mensen toe. Enkel wie een nest zou verstoren kan te maken krijgen met een steek van de Europese hoornaar, wie een nest van Europese hoornaars vind kan die best gewoon gerust laten.

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort, deze soort is gevaarlijk voor onze biodiversiteit en staat er om bekend volledige bijennesten leeg te eten.

In de media werd afgelopen jaren veelvuldig foutief verwezen naar het gedrag van de veel grotere en agressievere Aziatische reuzenhoornaar, ook wel bekend als de ‘Killer Hornet’. Deze soort werd voor alle duidelijkheid nog NIET in Europa waargenomen

Net zoals de Europese hoornaar, is de Aziatische hoornaar dus meestal geen reden tot paniek. Ze zijn doorgaans minder gevaarlijk als een gewone wesp. Een hoornaar die alleen is, is meestal niet agressief. Wanneer je in de buurt van hun nest komt kan de Aziatische hoornaar wel heel defensief worden. Voor onze insecten is de Aziatische hoornaar wel een bedreiging. Om de impact op onze natuur te beperken, is het dus zinvol om nesten van Aziatische hoornaars te laten vernietigen.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is een beetje kleiner dan de Europese hoornaar.

Kenmerken Aziatische hoornaar:

-          Tussen 2 en 3 cm lang

-          Zwarte borststuk

-          Zwarte antennes

-          Geel uiteinde aan de poten

-          Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band

-          Koningin en werkster even groot

Image icon az_ho.jpg

Kenmerken nest:

De Aziatische hoornaar maakt twee nesten; eentje in het voorjaar en eentje in het najaar. Het voorjaarsnest is vaak gelegen op beschutte plaatsen zoals: spouwmuur, schuur, carport, veranda, nestkastje,… Deze nesten lijken heel erg op de nesten van de Europese hoornaar.

In de zomer maken ze hun nieuwe nest hoog in de bomen waardoor het moeilijk te zien is vanaf de grond, deze nesten verschillen wel van die van de Europese hoornaar.

Deze nesten:
- hangen hoog in bomen, vlak onder de top
- zijn meestal rond, soms peervormig met een ronde onderkant
- zijn in de herfst zo groot als een skippybal

Wat kan je doen tegen de Aziatische hoornaar?

Wespenvallen zijn weinig effectief voor hoornaars, ze vangen vaak meer bijen, vliegen en Europese hoornaars dan de Aziatische hoornaars. Er is vaak ook verwarring ronde Europese hoornaar, manueel vangen en doden is dus ook niet aan te raden, aangezien deze nuttige soort niet ten onrechte mag worden gedood.

De beste manier om de opkomst van de Aziatische hoornaar tegen te gaan is het vernietigen van nesten. De bestrijding laat je best over aan professionelen, zelf nesten verwijderen kan gevaarlijk zijn.

Wat te doen bij een steek?

Lees hier het advies van het antigifcentrum.