Processierupsen

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli meestal op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs op zoek naar voedsel (eikenbladeren) in de toppen van de bomen. Eikenbomen waar eikenprocessierupsen in zitten herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. De rupsen hebben brandharen die zo klein zijn dat je ze niet kunt zien. Wanneer je in contact komt met deze haren, kan dat klachten veroorzaken.

Welke klachten kan de eikenprocessierups veroorzaken?

Contact met de brandharen kan leiden tot een hevige jeuk, huiduitslag of ontstekingen. De klachten verschillen per persoon. Wanneer je vaker in contact komt met brandharen kunnen de klachten heftiger zijn.

Wijs kinderen op de ongemakken die de rupsen kunnen veroorzaken. Ook dieren kunnen er last van hebben. Hou hen in de gaten en zorg ervoor dat honden of poezen zeker niet met de rups beginnen te spelen. Wanneer zij deze in hun mond nemen, kan hun tong irriteren waardoor deze ersntig verwond kan geraken!

Bestrijding

Wanneer je processierupsen opmerkt op het openbaar domein, neem je best zo snel mogelijk contact op met de gemeentelijke milieudienst via het webloket, publiekeruimte@berlaar.be of 03 410 19 00. Daarnaast kan je anderen waarschuwen door de locatie waar je rupsen gezien hebt aan te duiden op het geoloket
Let wel: de eikenprocessievlinder is een inheemse vlindersoort en heeft zijn plaats in ons ecosysteem. Daarom wordt er enkel bestreden op drukbezochte plaatsen waar er een risico is voor de gezondheid. 

Indien je op privé-domein processierupsen vindt, sta je zelf in voor de verdelging. Dat kan door een private aannemer te contacteren. Provincie Antwerpen verzamelde de nodige informatie over de bestrijding en stelt een lijst met aannemers ter beschikking (zie hieronder). Gezien de grote kans op gezondheidsklachten adviseren we om nooit zelf nesten te verwijderen of vernietigen!

Melding van processierups doen

Bekijk de info van Provincie Antwerpen

Aannemers

Zie ook