Berlaar plaatst mezennestkastjes ter bestrijding van eikenprocessierups

In de Rameyendreef hebben de medewerkers van de technische dienst koolmezennestkastjes opgehangen ter bestrijding van de eikenprocessierups. Op die manier willen we de rups, die in het voorjaar vaak voor heel wat overlast zorgt, op een natuurlijke manier te lijf gaan.

Eerder kon je op onze website al lezen dat de koolmees een goede natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is. Mezen zijn verzot op de jonge rupsen en kunnen op die manier helpen om ze op een ecologische manier terug te dringen. We gaven je verder enkele tips mee over hoe je zelf een kastje bouwt, waar je er één kan kopen en waar ergens in de tuin je ze het beste hangt.

De laatste jaren ontvangt de gemeente ook vaker meldingen van eikenprocessierupsen op openbaar domein. De brandharen veroorzaken last aan ogen en luchtwegen bij wie in de buurt komt. De overlast begint doorgaans begin juni, wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten. Vanaf begin juli gaan de rupsen verpoppen. De brandharen van de rups blijven achter in de nesten en worden door de wind verspreid in de buitenlucht. In samenwerking met de provincie Antwerpen werkt de gemeente nu verder aan een duurzame, milieuvriendelijke oplossing ter bestrijding van de eikenprocessierups en de last die het met zich meebrengt.

Via de provincie Antwerpen heeft Berlaar 20 mezennestkastjes verkregen. Die werden in de week van 7 december door medewerkers van de technische dienst opgehangen in de Rameyendreef. De Rameyendreef wordt gekenmerkt als rustige, natuurlijke locatie met een hoge overlast. Minimale voorwaarden om de resultaten te kunnen gebruiken binnen het LIFE-project. Het project, onder leiding van provincie Antwerpen, zoekt een oplossing voor de overlast door de eikenprocessierupsen in de natuur. Bij positieve resultaten zal het aantal locaties verder worden uitgebouwd.

Een nest eikenprocessierupsen

Rups gespot? Meld het!

Heb je een plaats gespot waar veel eikenprocessierupsen zitten? Meld het via de eikenprocessierupsenkaart op het geoloket van de provincie Antwerpen. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding. Op basis van deze data kan verder het beheer van 2020 geëvalueerd en bijgestuurd worden voor 2021.

Een nest melden op de kaart van de provincie wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds onze milieudienst via het e-loket wanneer er rupsen zitten op openbaar domein.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Zie ook

Gepubliceerd op 23/12/2020