Nestkastje in strijd tegen de eikenprocessierupsen

De processierups, wie kent hem nog niet? Het beestje heeft de voorbije jaren een flinke reputatie opgebouwd door de vervelende ongemakken die hij kan veroorzaken. Door die overlast is de aandacht voor bestrijding steeds meer gegroeid en werd er ijverig gezocht naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen om de processierups tegen te gaan. En daar kwam de koolmees in beeld! De koolmees is een grote liefhebber van de rupsen en is daardoor een belangrijke bondgenoot van de mens geworden in de strijd tegen de processierups.

De koolmees is een vaak voorkomende vogelsoort in België en eet de eikenprocessierups zowel met als zonder brandharen. Ondervind je overlast van de rups in jouw omgeving? Dan helpt het om een (aantal) nestkast(en) voor koolmezen op te hangen in je tuin of buurt. Een nestkast voor een mees is gemakkelijk te vervaardigen uit hout, maar kan je ook gewoon kopen via de webshop van Natuurpunt of in de Groene Winkel van VOC Neteland. Je hangt ze best op in bomen waar de rupsen zitten of zo dicht mogelijk in de buurt ervan.

In januari en februari zoeken mezen een nestplaats. Daarom worden de nestkasten best opgehangen in de periode oktober tot en met december. Haal dus alvast nu een nestkastje in huis zodat de koolmees zich rustig kan settelen.

Bouw zelf je nestkastje

Folder - hoe maak je zelf een nestkastje? (Natuurpunt)

Bouwplan koolmeeskast

Mezen inzetten tegen processierups

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Zie ook

Gepubliceerd op 27/10/2020