Ratten

De bruine rat is een echte cultuurvolger: ze voelt zich erg goed in de buurt van de mens. Omdat de bruine rat heel wat ziekten overbrengt, veel schade aan infrastructuur en gewassen veroorzaakt en zich erg snel voortplant, is iedereen bij wet verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden.

De bruine rat bestrijden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je doet er daarom goed aan ze geen luxeverblijf aan te bieden. Sluit tonnen met voedselvoorraden altijd af en laat niets rondslingeren, voeder je huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt, bewaar huisvuil in een afgesloten container en vermijd stilstaand water.

Zit je toch met een rattenplaag? Ga dan op zoek naar uitwerpselen, pootafdrukken en paadjes. Zodra je weet waar een nest zich bevindt, kan je gaan voor een mechanische of chemische bestrijding.

Gebruik voor een mechanische bestrijding klemmen die je in de doe-het-zelfzaken vindt. Zorg voor aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en plaats de klem dwars op één van hun paadjes.

 

 

Zie ook