Federale regering organiseert noodopvangplaatsen voor asielzoekers in legerkazerne Berlaar

Het kernkabinet van de federale regering kondigde op woensdag 6 juli een aantal maatregelen aan om de verhoogde instroom van asielzoekers aan te pakken. Eén van de maatregelen is de creatie van extra opvangplaatsen op korte termijn in hangars van Defensie. Het kabinet Asiel & Migratie informeerde het lokaal bestuur van Berlaar vrijdagnamiddag 8 juli dat er in de Berlaarse legerkazerne 750 tijdelijke opvangplaatsen voorzien zullen worden.

Het huidige opvangnetwerk in België staat momenteel onder grote druk. Door een tekort aan opvangplaatsen slapen heel wat asielzoekers daardoor op straat. De federale regering wil die druk verlichten door ondermeer op korte termijn extra opvangplaatsen te voorzien in hangars van Defensie en later op andere plekken ook bijkomende containerdorpen te bouwen.

Staatssecretaris de Moor informeerde het lokaal bestuur op vrijdag 8 juli dat de Berlaarse legerkazerne gekozen werd als één van de plekken waar er tijdelijk extra opvangplaatsen voorzien zullen worden. Het gaat daarbij over 750 opvangplaatsen die gecreëerd worden in twee magazijnen aan de noordkant van het domein. Asielzoekers, zowel families als alleenstaanden, worden er in eerste lijn opgevangen en zullen er gedurende enkele maanden verblijven in afwachting van plekken die vrijkomen in reguliere opvangcentra.

Belangrijkste vragen en antwoorden

Gepubliceerd op 08/07/2022