Activeer het handtekeningcertificaat van jouw eID

Heb je vóór je achttiende verjaardag een identiteitskaart aangevraagd en ben je intussen 18 geworden? Dan is het belangrijk om met je eID en pin- en pukcode langs te gaan bij de dienst Burgerzaken om je digitale handtekening te laten activeren.

De elektronische identiteitskaart die wordt uitgereikt aan minderjarigen heeft immers maar één actieve chip: de chip om zich te identificeren. Het certificaat om een handtekening te zetten staat zolang ze minderjarig zijn op non-actief. Dit omdat minderjarigen onbekwaam geacht worden om rechtshandelingen te stellen en dus niet rechtsgeldig kunnen tekenen.

Wanneer je 18 jaar wordt, word je door de gemeente opgeroepen om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Bij de aanmaak ervan wordt ook meteen het handtekeningcertificaat geactiveerd, waardoor je automatisch een digitale handtekening op jouw identiteitskaart krijgt.

Ben je al 18 jaar geworden en heb je nog een geldige elektronische identiteitskaart of verblijfskaart die werd aangevraagd vóór jouw 18de verjaardag? Dan krijg je geen oproeping en moet je zelf met jouw elektronische identiteitskaart én pin- en pukcode langs het gemeentehuis gaan om het handtekeningcertificaat te laten activeren. Van zodra dit in orde is kun je bijvoorbeeld vakantiewerk aanvragen, documenten digitaal ondertekenen, je coronacertificaat raadplegen, een Itsme-account aanmaken, enzoverder.

Let op dat je een geldige foto meebrengt!

Wanneer je – op afspraak - langskomt om een nieuwe eID of reispaspoort aan te vragen, moet de foto die je op jouw pas wil laten zetten voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn.
  • Het aangezicht moet 70 tot 80% van de oppervlakte van de foto innemen.
  • Neutrale gelaatsuitdrukking: geen gefronste wenkbrauwen, de mond gesloten, tanden niet zichtbaar, geen grote glimlach.
  • Het aangezicht moet volledig zichtbaar zijn, zonder accessoires, behalve om medische of godsdienstige redenen. De ogen, de kin en de gezichtsomtrek moeten altijd zichtbaar zijn.
  • De achtergrond van de foto moet licht, effen en zonder schaduw zijn.
Gepubliceerd op 20/12/2022