Zwerfkatten

De overpopulatie van zwerfkatten of katten zonder baasje in onze gemeente brengt, naast heel wat dierenleed, ook hinder mee voor de bevolking: geurhinder, uitwerpselen, lawaaihinder, ... De dieren zelf leiden vaak een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten.

Om het zwerfkattenprobleem te beheersen, is het dus absoluut noodzakelijk dat we voorkomen dat ze zich verder voortplanten. We doen dat niet door op de dieren te jagen of ze weg te nemen. Wanneer er een melding via de milieudienst binnenkomt worden de zwerfkatjes gevangen, naar de dierenarts gebracht voor sterilisatie en nadien teruggezet op de plaats waar ze gevonden werden. De gemeente ondersteunt dit financieel door een uitkering aan de vrijwilligers van het zwerkattenproject te voorzien alsook door de kosten van de sterilisatie en castratie op zich te nemen. Voor opvang van zwerfkatten (wanneer ze bijvoorbeeld niet meer welkom zijn in de buurt waar ze gevonden werden) wordt er verwezen naar het Dierenasiel Mechelen, waar gemeente Berlaar een overeenkomst mee heeft.

Wilde katten zijn vaak nakomelingen van onze eigen huispoezen. Je kan daarom helpen door je eigen katten te laten steriliseren. Zo hebben ze ook minder risico op besmettelijke ziekten en gaan gecastreerde katers minder zwerven.

Zwerfkatje in jouw buurt?

Voor meer informatie of om een wilde kat in je buurt aan te geven, kan je steeds terecht bij de gemeentelijke milieudienst. Je kan een zwerfpoes ook online melden via het e-loket.

Ga naar het e-loket

Vrijwilliger worden?

Heb jij een hart voor dieren en wil je graag bijdragen aan dit project door mee te werken als vrijwilliger? Ben je bereid je een paar uurtjes per week in te zetten om katjes op verschillende locaties in Berlaar op te halen en naar de dierenarts te brengen? Dan verwelkomen we je graag in ons team van gemeentelijke vrijwilligers!

Vrijwilliger worden

Zie ook

Markt 1
2590
Berlaar
03 410 19 00
Open alleen op afspraak
Meer
Alles weergeven