Zwerfkatten

De overpopulatie van zwerfkatten of katten zonder baasje in onze gemeente brengt, naast heel wat dierenleed, ook hinder mee voor de bevolking: geurhinder, uitwerpselen, lawaaihinder, ...

Wilde katten zijn vaak nakomelingen van onze eigen huispoezen. Je kan daarom helpen door je eigen katten te laten steriliseren. Zo hebben ze ook minder risico op besmettelijke ziekten en gaan gecastreerde katers minder zwerven.

Zwerfkatten zelf leiden vaak een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten. Om dit probleem te beheersen, is het dus absoluut noodzakelijk dat we voorkomen dat ze zich verder voortplanten.

Doe dat niet door op de dieren te jagen of ze weg te nemen maar geef een seintje aan de milieudienst.

De gemeente werkte een zwerfkattenproject uit. Dit project is een samenwerking tussen de milieudienst, een aantal vrijwilligers en twee dierenartsen.

De gemeente ondersteunt het project financieel door een uitkering aan de vrijwilligers te voorzien en door de kosten van de sterilisatie en castratie op zich te nemen. 

Zwerfkatje in jouw buurt?

Meld dit via ons e-loket.

Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Een vrijwilliger gaat het zwerfkatje zoeken en vangen. Vervolgens wordt het naar een meewerkende dierenarts gebracht voor sterilisatie en nadien teruggezet op de plaats waar ze gevonden werd.
  2. Als vinder van het katje en burger van Berlaar, kan je aangeven dat je het zwerfkatje wil houden en een warme thuis wil geven. De milieudienst maakt een attest klaar. Met dit attest kan je één van de meewerkende dierenartsen raadplegen. Enkel wanneer je beschikt over het attest en dit vooraf aan een meewerkende dierenarts voorlegt, zal de gemeente de kosten van sterilisatie dragen.

Ga naar het e-loket

Vrijwilliger worden?

Heb jij een hart voor dieren en wil je graag bijdragen aan dit project door mee te werken als vrijwilliger? Ben je bereid je een paar uurtjes per week in te zetten (tegen een vrijwilligersvergoeding) om katjes op verschillende locaties in Berlaar op te halen en naar de dierenarts te brengen? Dan verwelkomen we je graag in ons team van gemeentelijke vrijwilligers!

Vrijwilliger worden

Zie ook