Vraag je mantelzorgstatuut aan

Sinds 1 september 2020 kan je als mantelzorger een officiële erkenning aanvragen. Deze erkenning bestaat uit twee types erkenningsattesten: een algemene erkenning als mantelzorger en een erkenning als mantelzorger met sociaal voordeel.

Het algemeen erkenningsattest is een algemene erkenning van de mantelzorger. Dit statuut is na aanvraag onbeperkt geldig en er staat geen beperking op het aantal mantelzorgers dat de zorgvrager mag hebben. Aan dit statuut zijn echter geen sociale voordelen verbonden.

De erkenning met sociaal voordeel is wél gekoppeld aan een sociaal voordeel, namelijk de mogelijkheid tot het aanvragen van mantelzorgverlof bij je werkgever. Belangrijk hierbij is dat je deze pas aanvraagt op het moment dat je zeker bent dat je het verlof wil opnemen. De erkenning is namelijk maar 1 jaar geldig en het aantal mantelzorgers is beperkt tot drie
per zorgvrager.

Je kan beide types erkenning aanvragen via het ziekenfonds van de mantelzorger. Let wel: Zelfstandigen, werklozen en gepensioneerden kunnen geen mantelzorgverlof aanvragen.

Zie ook