TIP 1: Laat bladeren liggen

Gazon tot tegen de boomstam is geen goed idee in je tuin. Want gras groeit niet goed onder een boom, rond de stam is het moeilijk rijden met een grasmachine en in de herfst moet je veel bladeren opruimen om het gevoelige gazon niet te verstikken. Wil je graag van die vervelende karwei af? Voorzie dan een plantenvak onder je boom. Houd hierbij rekening dat het vak minimum de helft is van de grootte van de volwassen boomkruin. Zet er lage bodembedekkers, vaste planten of kleine struiken in die bestand zijn tegen massale bladval. Zo hoef je die bladeren niet op te ruimen.

Integendeel. Een dikke laag bladeren is nuttig: het geeft onkruid minder kans, stimuleert het bodemleven en isoleert de bodem tegen vrieskou. Naarmate het blad vergaat, maakt het de bodem zelfs rijker en voedzamer. Als je in de herfst dus je bladeren laat liggen, krijg je tegen de volgende zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water absorbeert en weer doorgeeft aan je planten. Je hoeft dus niet te harken of te gieten.

Opgelet voor gevoelige zones

Je kan je bladeren niet zomaar overal in je tuin laten liggen, omdat niet elke ondergrond hiertegen bestand is. Zo dien je gevallen bladeren op te ruimen:

  • Op het gazon

Om kale plekken te vermijden, verwijder je best de bladeren van je gazon. Handig is een grasmaaier die de bladeren verkleint en opvangt. Een verhakseld blad waait minder snel weg en is dus ideaal als beschermlaag tussen vaste planten en struiken.

  • Op verhardingen

Rottende bladeren maken een verharding glibberig en dus mogelijk gevaarlijk! Bovendien bevorderen ze daar de groei van mos en onkruid.

  • In de vijver

In een vijver leiden bladeren tot vissterfte, stank of algengroei in het voorjaar. Een fijnmazig net is de oplossing.

  • Bovenop wintergroene planten

Wintergroene planten zoals buxus, kleine maagdenpalm en kerstroos gaan niet in rust. Ze hebben licht en lucht nodig om te overleven, maar krijgen hier niet voldoende van als ze (deels) bedekt worden. Bladeren verwijderen is hier dus de boodschap!

Gebruik de opgeruimde bladeren gerust om er creatief mee aan de slag te gaan! Zo kan je ze samen met enkele takjes verzamelen op een hoopje, een uitstekende schuilplaats voor egels om de winter door te komen. Ze maken er hun nest om rond eind november een wam plekje te hebben voor hun winterslaap.

Image icon bloeiend_berlaar_-_egel.jpg

Wist je al dat 8 tot 9% van Vlaanderen tuin is? Jouw tuin is dus kostbaarder dan je denkt. Bekijk hem eens vanuit de lucht en zie hoe jouw tuin en de tuin van jouw buren én die van de buren van jouw buren samen één groot groen lint vormen. Laat ons daar één groot groen paradijs van maken, met kansen voor dieren, planten en het klimaat. Je hoeft er niet eens heel gek voor te doen, alle beetjes helpen. En wij helpen je op weg met de initiatieven van 'Bloeiend Berlaar', houd dus zeker de pagina www.berlaar.be/bloeiendberlaar in de gaten!