Wilsverklaring euthanasie wordt onbeperkt geldig

De wilsverklaring euthanasie, waarmee je vooraf kan aangeven dat je euthanasie wenst ingeval van een onomkeerbare coma, wordt vanaf 3 april 2020 onbeperkt geldig. Voordien moest je de wilsverklaring om de vijf jaar vernieuwen.

Een wilsverklaring euthanasie invullen

De voorafgaande wilsverklaring euthanasie kan je enkel opstellen indien je euthanasie wenst in geval je in een onomkeerbare comateuze toestand zou verkeren. Je kan niet op voorhand aangeven dat je euthanasie wenst voor andere gevallen dan een coma. Twee getuigen moeten de wilsverklaring mee ondertekenen waarvan minstens één geen materieel belang heeft bij het overlijden (geen erfgenaam). Je kan de wilsverklaring kosteloos laten registreren bij de gemeente, maar het blijft wel van belang om je behandelende arts op de hoogte te brengen van het bestaan van zo’n voorgaande wilsverklaring.

Van vijf jaar naar onbeperkt geldig

Vandaag geldt de regel dat de wilsverklaring euthanasie slechts vijf jaar geldig is. Iemand die vandaag een wilsverklaring euthanasie opstelt, moet deze na vijf jaar dus hernieuwen. Vaak gebeurt dat niet. Daarom worden de wilsverklaringen euthanasie, opgesteld na 3 april 2020, onbeperkt geldig. Wie een wilsverklaring opstelde voor de inwerkingtreding van de wet (3 april 2020), is voor alle duidelijkheid wel nog gebonden aan de geldigheidsduur van vijf jaar. Zij kunnen echter op elk moment kiezen om hun wilsverklaring om te zetten in een wilsverklaring van onbeperkte duur. Iemand die een wilsverklaring opstelt, kan deze nog altijd op ieder moment intrekken.

Niet hetzelfde als een euthanasieverzoek

Opgelet: de ‘voorafgaande wilsverklaring euthanasie’ mag niet verward worden met een ‘euthanasieverzoek’ waarbij een patiënt die lijdt aan een ongeneeslijke en ondragelijke aandoening (fysiek en/of psychisch) om levensbeëindiging kan verzoeken. Het gaat om twee verschillende procedures en toepassingsgebieden.

Meer weten?
www.leif.be 

Gepubliceerd op 31/03/2020