Waarom jouw hond aan de leiband moet

Honden bieden hun baasjes veel plezier, vriendschap, bescherming en gezelligheid. Bovendien zijn het vaak ook goede wandelkameraden. Maar voor wat hoort wat. Je trouwe viervoeter vraagt namelijk wel aandacht, gepaste voeding, zorg, beweging én een leiband. Want hoewel het verleidelijk lijkt om je hond vrij te laten loslopen in bossen en natuurgebieden, kunnen honden op die manier, zeker tijdens het broedseizoen, het leven in die gebieden fel verstoren.

De zon schijnt en dan is het, zeker in een landelijke gemeente als de onze, fijn om met je hond te gaan wandelen in de natuur. Net als op de openbare weg moet je ook daar je hond aan de leiband houden. Want zelfs als jouw huisdier goed opgevoed is en geen vlieg kwaad zou doen, zien veel wilde dieren je hond als een roofdier.

Heel wat dieren, vooral in open landschappen, leven op de grond. Deze dieren moeten dus permanent op hun hoede zijn voor aanvallers. Een loslopende hond kunnen ze dus als een bedreiging zien en doen de dieren opschrikken. Als ze regelmatig verstoord worden, zullen ze definitief vertrekken. Nesten, broedplaatsen en jongen kunnen vernield en achtergelaten worden.

Zelfs als je hond geen andere dieren aanvalt, kan het speelse karakter van je huisdier het wildleven, zoals vogels, reeën en hun kalfjes of hazen, dus erg verstoren.

Ook andere wandelaars, die bijvoorbeeld niet vertrouwd zijn met honden, kunnen hinder ondervinden van loslopende honden.

Geen hondenpoep op stoep of grasland

Net als de openbare weg is een natuurgebied geen openbaar toilet. Neem steeds een hondenpoepzakje mee en zorg ervoor dat er niets achterblijft in de natuur.

Een hondenweide of losloopzone voor Berlaar?

Omdat veel baasjes het belangrijk vinden om hun hond toch ergens vrij te laten loslopen, richtte het gemeentebestuur een hondenweide in. Dat is een plek waar baasjes hun dier even kunnen loslaten, maar waar wel strikte spelregels gelden. Door af te spreken met andere baasjes, kan de hondenweide bovendien ook een sociale invulling krijgen.

Er werd reeds een hondenweide ingericht in Ebroek. Het reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 september 2021. (gepubliceerd op 22 september 2021)

Voor we een tweede plek kunnen verwezenlijken, moeten we over een geschikte locatie beschikken. Bezit je zelf een weide die je hiervoor ter beschikking wil stellen? Of weet je een goede locatie? Laat het ons weten via info@berlaar.be.

Gepubliceerd op 18/06/2018