Vzw VillaVip geeft maatschappelijke invulling aan Berlaarhof

Het Berlaarse gemeentebestuur overhandigde vandaag officieel de sleutel van het Berlaarhof aan vzw VillaVip. VillaVip krijgt het gebouw in erfpacht van de gemeente en zal er een thuis creëren voor personen met een verstandelijke beperking.

Eind vorig jaar kocht het gemeentebestuur van Berlaar het Berlaarhof in de Pastorijstraat aan. De tuin van het domein leent zich perfect voor bijkomend openbaar groen in het centrum van Berlaar. Voor het gebouw ging de gemeente op zoek naar een erfpachtnemer die er een maatschappelijke invulling aan kan geven en dit historische pand in ere kan herstellen. Die vond de gemeente in VillaVip.

Met het Berlaarhof zet VillaVip haar eerste stappen in de provincie Antwerpen. Het Berlaarhof zal voor ondersteuning zorgen en een thuis bieden aan personen met een verstandelijke beperking. Niet enkel het gebouw zelf, maar ook de locatie sprak de vzw aan. Het ligt op slechts 200 meter van het centrum, waardoor integratie in de gemeenschap voor de bewoners makkelijker wordt.

De vzw start de komende maanden met de voorbereidende werken om het Berlaarhof te herstellen en te renoveren. Het gebouw stond de voorbije 13 jaar leeg. Bij de renovatie zal vooral aandacht geschonken worden aan het herstel van de buitenkant, de mooie ruimtes binnenin en een herstructurering. Het kasteel wordt namelijk de nieuwe thuis van 10 personen met een verstandelijke beperking, waar elke bewoner zijn eigen kamer zal hebben, en een inwonend zorggezin. Daarvoor gaat VillaVip op zoek naar een koppel dat deze taak op zich wil nemen. Belangrijk daarbij is dat het zorgkoppel een thuis zal creëren voor de bewoners. Zo kunnen die thuiskomen bij een bekend gezicht, wat hen rust en stabiliteit zal brengen.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 13/02/2019