Vlaamse primeur voor zebrapad Stationsstraat

Om de veiligheid van de oversteekplaats aan Berlaar-Station nog meer te verbeteren, pakken Berlaar en Stradus Infra deze week uit met een Vlaamse primeur. In het zebrapad ter hoogte van de fietsenstalling op het Stationsplein werden namelijk enkele bijzondere betonklinkers met een verhoogde reflectie geïntegreerd.

Zichtbaarheid, zeker ’s nachts en bij valavond, is een essentieel element van verkeersveiligheid. Om onder meer wegmarkeringen ook ’s avonds duidelijk te tonen, maakt Berlaar sinds deze week gebruik van enkele Retroflexstenen. Die zorgen voor een verhoogde reflectie van licht en vormen een duurzaam alternatief voor belijning aan onder meer oversteekplaatsen en rotondes.

Als een element licht weerkaatst, spreken we van reflectie. Dat kan in alle richtingen. Maar bij retroflectie zal het element dat licht terug in de richting van de bron weerkaatsen. Dat moet onder meer de zichtbaarheid van bijvoorbeeld een zebrapad voor de bestuurder van een voertuig verbeteren.

Berlaar maakte deze week als eerste gemeente in Vlaanderen gebruik van dit product en integreerde het in het zebrapad aan het Stationsplein.

Gepubliceerd op 24/08/2017