Van arm naar rijk gas: wat zijn de gevolgen voor jou?

Wist je dat aardgas arm of rijk kan zijn? Ons land importeert beide soorten gas, maar Nederland draait in 2030 de kraan met arm gas dicht. Daarom moeten veel Belgen overschakelen van arm naar rijk gas.

In ons land kiezen meer dan 3 miljoen gezinnen en bedrijven voor aardgas via het centrale distributienet. Ze verbruiken vooral gas om hun woning en water te verwarmen en om te koken. We hebben het dan niet over gas in flessen (propaan of butaan) of over gas voor voertuigen (LPG, CNG).

Tot in 2017 verbruikte de helft van al die consumenten ‘arm’ gas, dat geïmporteerd wordt uit het noorden van Nederland (Groningen - Slochteren). Die gasreserves raken echter uitgeput. Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de export van gas geleidelijk aan te verminderen en volledig te stoppen in 2030.

Wat betekent dat in de praktijk?

Arm gas moet dus vervangen worden door ‘rijk’ gas, dat zal worden geïmporteerd uit andere landen zoals Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland. De Belgische gezinnen en bedrijven die momenteel arm gas verbruiken, zullen dus in de plaats rijk gas verbruiken. Vandaag verbruikt meer dan de helft van de Belgische gasgebruikers al rijk gas.

De samenstelling van rijk gas is anders dan die van arm gas. Daarom moet de infrastructuur voor het transport van Nederlands gas in ons land aangepast worden. Alle consumenten die zullen omschakelen van arm naar rijk gas moeten hun toestellen dus laten nakijken en, indien nodig, laten bijregelenToestellen die te oud zijn of niet compatibel zijn met rijk gas zullen moeten vervangen worden. Zo ben je zeker dat je gastoestellen veilig en correct blijven werken.  

Meest gestelde vragen

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

België voert twee soorten aardgas in: arm en rijk gas. Arm gas, afkomstig uit het noorden van Nederland (Groningen), bevat stikstof en is laagcalorisch. Dit betekent dat je een groter volume moet verbranden voor eenzelfde hoeveelheid energie. Rijk gas bevat geen stikstof en is hoogcalorisch. Dit gas importeren we vanuit verschillende landen, onder meer Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Qatar.

Is arm gas duurder dan rijk gas omdat je grotere volumes verbruikt?

Neen. Je betaalt immers niet op basis van het gebruikte gasvolume, wel van de hoeveelheid energie die het gas oplevert. Van arm gas heb je meer volume nodig voor dezelfde energiehoeveelheid dan van rijk gas, maar daar betaal je niet meer of minder voor. Natuurlijk bestaan er prijsverschillen tussen de gasleveranciers, maar die staan los van arm of rijk gas.

Waarom is de overstap van arm naar rijk gas nodig?

Nederland liet in 2012 weten dat het de uitvoer van arm gas wil afbouwen en tegen 2030 volledig stopzetten. Daarom moet iedereen in ons land overschakelen van arm naar rijk gas.

Wie moet overschakelen van arm naar rijk gas?

Ongeveer 1,6 miljoen Belgische gezinnen en bedrijven uit Brussel en grote delen van de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant moeten de overstap maken. Ook Berlaar hoort hierbij. De andere regio’s van ons land hebben al rijk gas.

Wanneer vindt de omschakeling plaats?

In 2018 zijn de gasleveranciers begonnen met de omschakeling van arm naar rijk gas. Oorspronkelijk moest iedereen tegen 2029 zijn overgestapt, maar de werken verlopen vlotter dan verwacht. Daarom zal tegen 2024 iedereen rijk gas in huis hebben.

Welke gastoestellen moeten vervangen worden?

De meeste gastoestellen (verwarmingsketels, kachel, kookfornuis ...) werken ook goed en veilig op rijk gas, maar niet allemaal. Zo zijn oudere gasketels, van vóór 1978, niet uitgerust voor rijk gas. Wellicht telt ons land niet meer zoveel van dergelijke oude installaties. Maar ook sommige recente gastoestellen moeten anders worden ingesteld voor rijk gas. Daarom laat je het best je gastoestellen nakijken om te checken of ze ook op rijk gas kunnen werken.

Een andere mogelijkheid is de installatie van een warmtepomp, waarbij je overstapt van gas naar warmte als energiebron.

Wat kost de overstap van arm naar rijk gas?

Heb jij gastoestellen in huis die niet compatibel zijn? Dan is het tijd om ze te vervangen. De Vlaamse overheid betaalt een premie voor de installatie van een gasvervangende warmtepomp.

Wat moet ik doen?

Je krijgt een brief met informatie over de overstap van arm naar rijk gas. Je krijgt deze brief twee jaar op voorhand, zodat je bij het tweejaarlijkse onderhoud van je gasinstallatie(s) met je installateur kan afstemmen of er aanpassingen en/of vervangingen nodig zijn. Kijk voor meer informatie en een erkend technicus in je omgeving op www.lne.be/veilig-verwarmen.

Op de website gasverandert.be vind je alle informatie over de omschakeling van arm naar rijk gas.

Bron: Fluvius

Gepubliceerd op 14/07/2022