Val op in het verkeer!

Klaar om op de fiets te stappen of een rondje te gaan hardlopen? Kijk dan zeker eerst na of je goed zichtbaar bent voordat je de deur uitgaat!

Als zwakke weggebruiker is het belangrijk om voldoende op te vallen in het verkeer, zodat andere weggebruikers je duidelijk zien. Behalve verlichting kunnen fluorescerende en reflecterende kledij en accessoires daarbij helpen.

  • Een voetganger met donkere kledij is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur. Als voetganger moet je je daar heel goed van bewust zijn, zeker als je oversteekt in het donker of op de rijbaan stapt.
  • Een chauffeur die 50 km/u rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, kan onmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek).
  • Draag je lichtkleurige kledij in het donker, dan ben je zichtbaar vanop 50 meter.
  • Wie reflecterende kledij draagt is in het donker al zichtbaar op 150 meter! Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt (heeft 102 meter nodig om tot stilstand te komen), kan dan zelfs nog tijdig stoppen als het nodig is!

Meer weten?

www.vsv.be

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 02/01/2022