Sint-Pieterskerk volledig gerestaureerd

In Berlaar-Centrum staat al enkele maanden een toren die iedereen kan bekoren. Het herstel van de buitenkant en de bijhorende verlichting van onze Sint-Pieterskerk gingen reeds vlot over de tongen, maar bezoekers kunnen zich ook binnenin verwachten aan een restauratie die de monden doet openvallen. Op zondag 1 mei wordt het lange wachten beloond, dan vindt de officiële openingsviering plaats.

Volgens een legende over het ontstaan van Berlaar heeft de Sint-Pieterskerk haar plaats te danken aan twee vechtende beren. De kerk staat daardoor niet in het midden, zoals dat vaak de gewoonte was, maar wel aan het uiteinde van het dorpsplein. Opvallen deed deze kerk dus al van in het begin, waardoor het bouwwerk uitgroeide tot een onmisbaar onderdeel van het Berlaarse dorpszicht. In 2019 besloot het lokaal bestuur de kerk een grondige opknapbeurt te geven, die we in het voorjaar van 2022 konden afronden.

Een renovatie van twee jaren lijkt lang, maar de vele details en het respect voor de historische toestand maakten het proces erg tijdrovend. Al die inspanningen en het gedetailleerde restauratiewerk lonen echter, want heel wat betrokkenen bestempelen de vernieuwde Sint-Pieterskerk als één van de mooiste kerken uit de regio. Je zou een Bijbel kunnen vullen met alle werken die uitgevoerd werden. Van de gevel die gereinigd en hersteld werd, over de glas-in-loodramen die gerestaureerd werden en de nieuwe dakbedekking tot het zware kruis en bijhorende windhaan die hersteld en verguld werden. Verder doet de sfeervolle buitenverlichting de kerk ook ’s nachts stralen.

Binnenin zijn het vooral de schilderwerken die je een sprookjeswereld doen binnen stappen. De witte kerkmuren van weleer werden overschilderd met een prachtig samenspel van pasteltinten. Het schilderwerk herstelt de binnenkant van de kerk daardoor weer naar de fase van 1920.

Na de schilderwerken werd het interieur nog opgekuist en moesten alle materialen teruggeplaatst worden, zodat de kerk klaar is om haar eerste bezoekers te ontvangen.

De kerk kan opnieuw open, maar het blootleggen van de oude schilderingen is secuur werk en zal nog verder duren tot (vermoedelijk) begin 2023.

Feestelijke opening

Zondag 1 mei vindt de eerste viering in de vernieuwde Sint-Pieterskerk plaats om 11 uur. Aansluitend wordt de kerk gedoopt met een receptie. Geïnteresseerden zijn hierop van harte welkom!

Gepubliceerd op 26/04/2022