Samen strijden tegen menstruatiearmoede

Volgens een onderzoek van Caritas Vlaanderen is het voor 1 op de 8 meisjes niet evident om over voldoende menstruatieproducten te beschikken. In het kader van het Huis van het Kind Berlaar slaan het lokaal bestuur en het Heilig Hart van Maria Berlaar daarom de handen in elkaar door menstruatiekastjes op te hangen.

Tijdens een debat voor het vak Nederlands, braken Marthe en Linne een lans voor het gratis aanbieden van menstruatieproducten op school. De schaamte hierrond is vaak groot, waardoor er meisjes zijn die soms zelfs enkele dagen wegblijven van school. Omdat Marthe en Linne daar graag iets aan wilden doen, klopten ze aan bij directie van Heilig Hart van Maria Berlaar.

“De school stond daar zeker achter en dus gingen we er verder mee aan de slag”, klinkt het bij HhvM. Ook het lokaal bestuur was snel gewonnen voor het initiatief. Menstruatiearmoede heeft namelijk een belangrijke impact op het mentale welzijn van jonge meisjes. Het zorgt voor stress. Het is daarom belangrijk dat elk meisje de nodige producten ter beschikking heeft.

De school voorziet de plek en volgt het project binnen de schoolmuren op, het lokaal bestuur zorgde voor de kastjes en voorziet de gratis menstruatieproducten. Geen enkele leerling van de school hoeft zo nog slachtoffer van menstruatiearmoede te worden.

 

Gepubliceerd op 16/04/2024