Samen maken we de mobiliteitsswitch

Jouw mobiliteit stopt niet aan de gemeentegrens. Daarom heeft de Vlaamse overheid Vlaanderen ingedeeld in Vervoerregio's. Berlaar maakt deel uit van vervoerregio Mechelen. In deze regio zorgen we ervoor dat je je vlot kan verplaatsen en jij ook uit alle hoeken bereikbaar bent. Dit idee noemen we de mobiliteitsswitch.

Waarom gebeurt dit?

Dit is nodig omdat er steeds meer mensen in Vlaanderen komen wonen en we onze verplaatsingen slimmer moeten organiseren. Zo verliezen we minder tijd in de file, maken we ons minder zorgen om een parkeerplaats, geraken onze geliefden veilig op hun bestemming en blijven we langer actief. Hier wil de overheid haar rol spelen en het diverse aanbod aan (openbare) vervoersmiddelen afstemmen op de vraag van de burger. Het moet makkelijker zijn om te wisselen tussen vervoersmiddelen om iedereen snel en betrouwbaar op de bestemming te krijgen. Zo maken we een mobiliteitsswitch.

Hoe gebeurt dit?

Om verschillende vervoermiddelen beter op elkaar af te stemmen, worden ze verzameld op knooppunten. Zo wordt het openbaar vervoer vastgeknoopt aan het fiets - en wegennetwerk. De knooppunten noemen we Hoppinpunten. Deze zijn heel herkenbaar en gebruiksvriendelijk ingericht met een keuze aan vervoermiddelen: een goeie fietsenstalling voor je fiets, een kiss & ride zone, deelwagens op vaste plaatsen, een bus- of treinstation, deelfietsen of -steps, en nog zo veel meer. Er wordt gekeken waar ieder knooppunt nood aan heeft om populaire bestemmingen in de buurt te bereiken.

Hoe gaat dat nu in zijn werk? Een paar voorbeelden:

 • Luna en Stien uit Berlaar Heikant gaan naar school in Lier.
  • Ze gaan met de fiets tot aan het station Melkouwen.
  • Daar nemen ze de trein naar Lier.
  • Aan het station van Lier nemen ze een deelfiets of -step om naar school te rijden.
 • Maarten uit Koningshooikt bezoekt zijn ouders in Berlaar voor hun huwelijksverjaardag. Hij heeft een mooi cadeau mee.
  • Ieder uur kan hij via Lijn  297  Lier  –  Berlaar  –  Heist-op-den-Berg afstappen op de Itegembaan in Berlaar.
  • Vanaf daar wandelt Maarten 50 m naar de Markt.
  • Aan de Markt neemt Maarten een deelwagen om tot aan zijn ouders te rijden.
 • Britt uit Gestel heeft een mobiliteitsbeperking en zit in een rolstoel. Ze gaat maandelijks naar de woensdagmarkt met een vriendin.
  • Ze regelt een rit met de HoppinFlex+ (bus) naar de Markt in Berlaar

Reken voor iedere overstap gerust op de Hoppin-zuil om je route te plannen of regel je vervoer (en binnenkort ook je betaling) via de app, de website of het callcenter van de Hoppincentrale.

Op naar de mobiliteitsswitch

Tegen juli 2023 moet alles klaar zijn om de mobiliteitsswitch te maken. Intussen werken de Vlaamse overheid, De Lijn, de vervoerregio’s en de gemeente Berlaar verder aan de praktische uitwerking. Wat dit voor jou betekent, ontdek je vanaf het najaar 2022.

Meer weten?

Neem een kijkje op www.mobiliteitsswitch.be.

 

Gepubliceerd op 21/03/2022