Ruimtelijke visie moet landelijk karakter beschermen

Op woensdag 27 juni organiseerde het gemeentebestuur een infoavond over de ruimtelijke visie voor onze gemeente. Marc Martens, van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, lichtte er de eerste krijtlijnen van het visiedocument toe. Er daagden 55 geïnteresseerde burgers op, die nadien ook vragen mochten stellen.

Aan de grondslag van deze beginselverklaring rond ruimtelijke ordening liggen drie pijlers:

- De identiteit van een dorp
- De ruimtelijke ordening
- De woonkwaliteit

Dat betekent dat er bij elk project aandacht gaat naar onder meer de erfgoedwaarde van een gebouw en de omgeving van dat gebouw en de ruimtelijke kwaliteit. Er wordt daarbij gestreefd naar een goed evenwicht in onze gemeente, met telkens een goede woonkwaliteit. Daarbij moet ook ruimte zijn voor openbaar groen en mobiliteit.

Het gemeentebestuur zocht, met de hulp van Marc Martens, naar een visie die rekening houdt met de aanbevelingen van de Vlaamse Bouwmeester en waar het bestuur op korte termijn al mee verder kan. Niet alles werd tot in het kleinste detail in regels gegoten, maar de Berlaarse ruimtelijke visie biedt wel een kader, een leidraad waartegen nieuwe projecten getoetst kunnen worden.

Berlaar wil deze visie nu verder stelselmatig uitbreiden, aan de hand van specifieke projecten en bijhorende studies.

Gepubliceerd op 03/07/2018