Ratten: voorkomen is beter dan verjagen

Last van ratten in je tuin? Meestal denk je er dan meteen aan om rattenvergif te leggen. Dit is echter de allerlaatste stap bij het bestrijden van ratten en ander ongedierte.

Door een wijziging in de Europese wetgeving wordt het gebruik van rattenvergif streng gereglementeerd en gecontroleerd. Bovendien is rattenvergif extreem toxisch en brengt het steeds risico’s met zich mee, ook voor andere dieren die ervan eten. Om in de toekomst toch nog te kunnen helpen, passen we ons beleid ter bestrijding van de bruine rat aan.

Het bestrijden van ratten werkt alleen wanneer de oorzaak wordt weggenomen. Vaak is het probleem hiermee snel opgelost.

Bruine ratten voelen zich in hun nopjes als er voedsel, water en beschutting aanwezig is. De beste manier om ratten te bestrijden is dan ook vermijden dat ze deze drie dingen vinden.

Om te nestelen zoeken ze een rommelig hoekje op, met binnen handbereik eten en liefst ook wat water, dus:

  • Sluit tonnen met voedselvoorraden altijd af en laat niets rondslingeren.
  • Voeder je huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt, zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt.
  • Bewaar huisvuil in een afgesloten container, en voer het zo snel mogelijk af.
  • Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.

Zitten er ratten in je tuin, maar heb je geen last van de diertjes? Dan dien je er toch voor te zorgen dat ze van je erf verdwijnen. Iedereen is namelijk verplicht om ongedierte op zijn of haar privé eigendom te bestrijden. Natuurlijk is het beter om ongedierte te voorkomen. Neem dus preventieve maatregelen om je tuin ongediertevrij te houden.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 29/04/2019