Rateltikker en blindegeleidetegels voor Berlaar-Heikant

Om blinden of slechtzienden bij te staan bij het oversteken van de Aarschotsebaan, stelde één van onze inwoners voor om een rateltikker te plaatsen. Het gemeentebestuur nam hiervoor contact op met het Agentschap Wegen & Verkeer die de rateltikker onlangs installeerden aan de verkeerslichten ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Rumoldusstraat.

Een rateltikker is een toestel dat aan de palen van verkeerslichten wordt bevestigd. Via geluidssignalen geeft de rateltikker aan of het voetgangerslicht op rood of op groen staat.  Met behulp van deze rateltikker weten blinden of slechtzienden wanneer het voor hen veilig is om over te steken. 

Aanvullend op de rateltikker heeft het gemeentebestuur blindegeleidetegels geplaatst. Er werden twee soorten geplaatst. Een eerste type is de waarschuwingsstrook, of de zogenoemde noppentegels, die de oversteek of een ander gevaar aanduiden. Het tweede type is de geleidelijn, of de zogenoemde ribbeltegels, die de te volgen looproute aanduiden.

De combinatie van deze maatregelen maakt dat blinden en slechtzienden de Aarschotsebaan op een comfortabele en veilige manier kunnen oversteken.

Gepubliceerd op 10/01/2018