Opgepast voor de Aziatische hoornaar

In 2004 is er via een scheepslading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in de omgeving van Bordeaux terecht gekomen. Een incident met zeer grote gevolgen. Deze wespachtige is aan hoog tempo Europa aan het koloniseren, Vlaanderen is helaas ook bereikt. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

In het voorjaar verlaten de koninginnen van de hoornaar hun schuilplaats en maken ze een nieuw nest. Dat doen ze altijd op een beschutte plaats, heel vaak in door mensen gemaakte locaties zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, ... Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten zijn relatief klein en bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte, waardoor verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren is.

#kijkinuwkot

Het is belangrijk om goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis voordat deze zich kan vermenigvuldigen!

Hoe herken je een Aziatische hoornaar

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Ze is vooral zwart van kleur, maar de kop heeft opvallende oranje plekken. Op het achterlijf heeft ze een oranje band en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Image icon aziatische_hoornhaar.jpg

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming.  Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar  wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, aan het begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dat bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot wel 1 meter groot, maar door het bladerdek zijn ze meestal zeer moeilijk te zien.

Voorjaarsnest Aziatische hoornaar

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Heb je een Aziatische hoornaar of een nest gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Als je een nest hebt gespot, probeer dan ook een foto te nemen van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd eenvoudig om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp. Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt.

Indien je inderdaad met een Aziatische hoornhaar te maken hebt, komen professionele verdelgers haar opsporen en verdelgen. Ga in geen geval zelf aan de slag! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk én in groep uithalen. De verdelgers zijn hierop voorbereid en dragen speciale beschermkledij.  Een wespenpak is onvoldoende. Hou altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of schuur hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden!

Alle andere insecten zijn zeer nuttig. De Europese hoornaar is een vijand van de Aziatische soort en mag dus niet verdelgd worden.

Gemeentelijk subsidiereglement voor bestrijding Aziatische hoornaar

Om de bestrijding van de Aziatische hoornaar op het grondgebied van Berlaar te faciliteren, voorziet het lokaal bestuur van Berlaar een subsidie. De voorwaarden voor deze subsidie worden bepaald in het bijhorende reglement.

De subsidie aanvragen kan via het formulier hieronder:

Aanvraagformulier

Dit is een mededeling van het Vlaams Bijeninstituut (VBI) dat instaat voor de opsporing en verdelging van de Aziatische hoornaar op het Vlaamse grondgebied.


Meer weten?

 

Zie ook

Gepubliceerd op 29/04/2021