Opgelet: phishingmails rioolbelasting en afvalstoffenheffing 2022 in omloop

Ontving je recent een e-mail van een gerechtsdeurdwaarder uit Antwerpen over een openstaande betaling voor de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting van 2022? Ga daar dan niet zomaar op in, het gaat hier over phishing. De mail gaat uit van een bestaand gerechtsdeurwaarderskantoor. Maar het wordt niet door dat kantoor verstuurd, wel door cybercriminelen. Het lokaal bestuur en het kantoor hebben niets te maken met deze e-mails.

In de mail staat dat 'de vordering door uw gemeente werd overgedragen'. Dat klopt niet. Een dergelijke belasting bestaat niet, wordt niet geïnd door het lokaal bestuur en het lokaal bestuur werkt ook niet met het gerechtsdeurwaarderskantoor samen.

Deze (poging tot) oplichting is helaas niet nieuw en gaat jammer genoeg al jaren mee. Het is een vorm van ‘phishing’: online oplichting door valse mails, websites of berichten met als doel slachtoffers geld te doen betalen.

Ga zeker niet in op deze uitnodiging tot betaling. Toch geld overgeschreven? Wacht niet en doe dan aangifte bij de politie.

Ontvang je een verdachte e-mail of sms?

  • Bekijk de tips op www.safeonweb.be
  • Twijfel je of een e-mail afkomstig is van het lokaal bestuur? Neem dan contact met ons op.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Tips op veilig te surfen

 

Gepubliceerd op 10/03/2023