Ons diamantverleden vandaag en morgen: geef het mee een schitterende toekomst!

Eind 19de eeuw deed de diamant zijn intrede in de Kempen en bloeide er een stevige nijverheid op. Ruim honderd jaar diamantgeschiedenis laat uiteraard haar sporen na. De vele verhalen en verwijzingen naar diamant in namen van voetbalploegen, cafés, straatnamen, verenigingen en bedrijven… getuigen van de belangrijke rol die de diamant speelde en vandaag nog speelt in onze regio.

Er wordt goed gezorgd voor dat erfgoed in het Kempens Diamantcentrum dat onderdak heeft in de voormalige Slijperij Lieckens in Nijlen. Materiële overblijfselen werden verzameld, geïnventariseerd en geconserveerd. En dan is er nog het immateriële erfgoed. De vele herhalen die voortkomen uit deze periode die zo bijzonder is geweest voor veel bewoners van de streek. Bijna elke familie hier heeft zijn eigen verhaal en link met de steen.

Maar de groep levende getuigen van de het diamantverhaal in de Kempen wordt stilaan dunner. Het verhaal en wat het heeft nagelaten is te kostbaar en betekenisvol om verloren te laten gaan. Het is onherroepelijk met ons DNA verweven geraakt. En dus ligt er een opdracht en een uitdaging op ons te wachten: dit erfgoed levendig houden op een hedendaagse manier en met een frisse dynamiek. Want in de verbindende rol die de steen vroeger had, willen we hem vandaag terug laten schitteren. Het startschot daarvoor werd gegeven op 29 september in het gemeentehuis in Nijlen tijdens een inspiratiesessie.

Doe je mee?

Heb je de inspiratiesessie gemist? Ook vandaag kan je nog steeds meebouwen aan ons diamantverleden. Misschien heb je een link met ‘het steentje’ die ver terug gaat? Of heb je een idee om ‘het steentje’ vandaag in de kijker te zetten? Misschien ben je gewoon benieuwd naar welke ideeën andere mensen hebben? Ga naar www.diamantverhaal.be en deel je idee. Je kan er ook ideeën van andere liken, delen en becommentariëren.

Samen gaan we op zoek naar een nieuwe invulling voor het diamantverhaal, dragen we zorg voor dat dit erfgoed en waken we erover dat het bewaard blijft voor ons en de komende generaties.

Gepubliceerd op 07/10/2022