Nieuw verbindingsnet van De Lijn: lijn 297 wordt lijn 58 in Berlaar

Vanaf 6 januari 2024 rolt De Lijn Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid, uit. Die visie moet het makkelijker maken om verschillende vervoermiddelen te combineren. In Berlaar betekent dat dat de busverbinding 297 Heist-op-den-Berg – Lier vervangen wordt door lijn 58 die voortaan ook door Koningshooikt rijdt en stopplaatsen kent aan de stations van Berlaar en Heist-op-den-Berg. Lijn 511 Mechelen – Herentals zal dan weer niet langer via Herenthout rijden.

In 2015 keurde de Vlaamse regering de conceptnota Basisbereikbaarheid goed. Er werden vervolgens Vervoerregio’s opgericht. Vervoerregio Mechelen boog zich in 2019 over de bereikbaarheid in onze regio en stelde aanpassingen aan het kernnet en aanvullend net van De Lijn voor.

Wijzigingen voor Berlaar

Die aanpassingen werden intussen overgenomen en voorbereid. Vanaf januari 2024 geldt er daardoor ook in Berlaar een nieuw verbindingsnet en wijzigt lijn 297 naar lijn 58. Die rijdt voortaan ook door Koningshooikt en heeft een stopplaats aan het treinstation van Berlaar.

Het uitgangspunt van de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid is om het openbaar vervoer en alle andere vervoermiddelen beter op elkaar te laten aansluiten. Vervoerregio Mechelen vond het daarom belangrijk dat het aanbod van De Lijn en van NMBS elkaar kunnen aanvullen. Omdat er voor de verbinding naar Lier en Heist-op-den-Berg ook mogelijkheden zijn met de trein werd ervoor gekozen om Koningshooikt in het nieuwe traject te betrekken. Door een stopplaats te voorzien aan het station van Berlaar creëren ze daar een zogenaamd Hoppinpunt. Op die punten kan je de bus en de trein makkelijker combineren en breiden we de mogelijkheden om ter plaatse te geraken uit.

Op het Hoppinpunt is ook een deelwagen voorzien, in een latere fase volgen er nog deelfietsen. Hoppinzuilen op deze locatie zullen de bezoekers mee informeren over alle wijzigingen.

Bij de start van de wijzigingen in 2024 zullen er tijdelijke haltes geplaatst worden, die worden in de loop van het jaar vervangen door definitieve, toegankelijke nieuwe haltes.

Regiofolder Berlaar

Lees meer over de aanpassingen aan het net van De Lijn

Update: januari 2024

Bij de opstart van de nieuwe dienstregeling liep er af en toe iets mis. Door technische problemen was de dienstregeling van buslijn 58 niet altijd beschikbaar en volgden ook de bussen niet altijd de juiste, nieuwe, route.

De Lijn doet echter het nodige om dit op korte termijn op te lossen.

Hieronder kan je de nieuwe dienstregeling voor Berlaar vinden:

Dienstregeling_De_Lijn

De Lijn Flex reserveren met de Hoppinreisplanner

Sinds 6 januari 2024 vervangen de flexbussen van De Lijn Flex op heel wat plaatsen de gekende belbusjes. Het grote verschil zit in de uitbreiding van het aanbod. Zo zul je in verschillende gemeentes waar er vroeger géén belbussen reden, kunnen rekenen op de flexbus. Ook worden de beschikbare uren uitgebreid.

Benieuwd hoe je De Lijn Flex moet reserveren? Neem dan een kijkje op de website van Hoppin.

Globaal plan voor de regio

De wijzingen aan het verbindingsnet van De Lijn kaderen in een globaal plan van Vervoerregio Mechelen. Die wijzigingen werden in 2019 al voorgesteld, maar de uitvoering kende de nodige vertraging.

Lees meer over het plan van Vervoerregio Mechelen

Gepubliceerd op 23/11/2023