Niet weg te cijferen: een duidelijk en zichtbaar huisnummer!

Bij noodgevallen moeten hulpdiensten snel en efficiënt je woning kunnen terugvinden. Een duidelijk huisnummer, dat ook in het donker goed zichtbaar is, is daarbij van cruciaal belang. In de realiteit stellen we helaas vast dat sommige huisnummers amper zichtbaar zijn, verkeerd werden opgehangen of zelfs ontbreken. Nochtans verplicht ook de GAS-reglementering iedereen om een leesbaar huisnummer te voorzien.

Op heel wat plaatsen in Berlaar zijn huisnummers onvoldoende of helemaal niet zichtbaar. Dat maakt het voor een bezoeker niet altijd makkelijk om het juiste huis te vinden. Ook voor een postbode of een pakjesdienst kan een onduidelijk huisnummer voor problemen zorgen. En in geval van nood speelt het huisnummer zelfs een levensbelangrijke rol! Hulpdiensten verliezen vaak nog teveel tijd als ze het juiste huis moeten zoeken.

 

Het GAS-reglement bepaalt dat een goed huisnummer zichtbaar moet zijn vanaf de openbare wegen dat het nummer ten minste 6 cm hoog is. Je hangt het huisnummer ofwel op je brievenbus, ofwel op de gevel, die naar de openbare weg gericht is.

Hou verder ook rekening met:

  • Kleurcontrasten.
  • De staat van het nummer: niet beschadigd, verweerd of verduurd.
  • Kies bij voorkeur voor een reflecterend exemplaar.
  • Bij appartementen moet het huisnummer op de toegangsdeur van elk appartement staan.

Is jouw huisnummer toch niet duidelijk? Ga dan langs bij de slotenmaker of doe-het-zelf zaak in je buurt.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 25/08/2021