Milieuverontreiniging: die ballon gaat niet op!

Ballonnen oplaten bij de communie, een wedstrijd of een inhuldiging: veel mensen zien het als een traditie, maar staan niet stil bij de schadelijke gevolgen voor het milieu. Omdat er voldoende betere alternatieven zijn om het karakter van een evenement te benadrukken, wil het gemeentebestuur deze milieuverontreiniging in de toekomst vermijden.

 

Bij een feestje denken we vaak aan taart en ballonnen. Maar als één van beide de lucht ingaat, houdt de pret al snel op. Bij ballonnen zijn de gevolgen voor dieren en het milieu zelfs levensgevaarlijk. Want wat omhoog gaat, komt automatisch wel ergens terug naar beneden. De ballonnen belanden dan in bossen, groene landschappen, bermen en natuurreservaten. Daar vervuilen ze niet alleen de leefomgeving, maar bedreigen ze ook de diersoorten die er leven. Dieren kunnen verstrikt geraken in de linten of zien de plastic als voedsel waardoor maag en darmen verstopt worden.

Via beken en rivieren komen ballonnen in zee terecht en dikken ze er de beruchte plasticsoep verder aan. Het plastic afval geraakt overal verspreid, want ballonnen vliegen kilometers ver.

Ban daarom de ballon van je feesten en maak werk van een duurzamer alternatief, zoals het blazen van bellen. Het oplaten van ballonnen kan namelijk niet meer worden toegestaan. Je leefomgeving en de toekomst van onze planeet zullen je er dankbaar voor zijn!

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 29/04/2019