Lokaal bestuur goed op weg naar klimaatneutraliteit

Het lokaal bestuur heeft zich geëngageerd om tegen 2020 klimaatneutraal te werken. Uit recente cijfers van de Provincie Antwerpen blijkt dat de gemeentediensten er tussen 2012 en 2018 in geslaagd zijn hun uitstoot van broeikasgassen bijna te halveren.

Het engagement van de gemeente kadert in de actie Klimaatneutrale Organisatie 2020 van de Provincie Antwerpen. Doelstelling is om de uitstoot van alle gebouwen, wagens en machines in gebruik van de gemeentediensten fors te reduceren en het resterende aandeel te compenseren tegen 2020, bijvoorbeeld door herbebossingsprojecten.

Groener verwarmen en verplaatsen

In 2012 startte de gemeente de uitdaging met een netto uitstoot van 418 ton CO2. Grote 'boosdoeners' waren vooral de stookinstallaties in het gemeentehuis, de sporthallen, scholen en kinderopvang. Die stonden in voor bijna twee derde van alle uitstoot, via de verbranding van gas en stookolie. Ook het elektriciteitsgebruik van de openbare verlichting en de gemeentelijke gebouwen en de dienstverplaatsingen van het gemeentepersoneel zorgden voor een aanzienlijk klimaateffect.

In 2018 was die netto uitstoot van de gemeentediensten al teruggevallen tot 220 ton CO2.

De stookinstallaties van de gebouwen waren al 43% klimaatvriendelijker dan zes jaar eerder. Zo werden de verwarmingsketels van de sporthal ’t Stapveld en de Buitenschoolse opvang in Berlaar Heikant vervangen. Ook de oude vleugel van de school te Berlaar Heikant werd gerenoveerd en in het centrum van Berlaar werd een volledig nieuwe school gebouwd. Ook de verlichting in onze gemeentelijke sporthal is aangepast en energiezuinig. De openbare verlichting wordt systematisch aangepast naar LED verlichting.

Ook de dienstverplaatsingen van het personeel gingen gepaard met een derde minder uitstoot, dankzij de inzet van schonere voertuigen en door vaker te voet, met de fiets of trein naar vergaderingen of locatiebezoeken te gaan. Zo proberen we verplaatsingen onder de 5 km niet met de wagen uit te voeren en staan er elektrische dienstfietsen ter beschikking van het personeel. Een vergroening van het wagenpark van de technische dienst is ingezet met onder meer 2 bestelwagens op CNG en het vernieuwen van een aantal werktuigen.

Ook de zonnepanelen op het gemeentehuis compenseren CO2, goed voor bijna 1 ton CO2.

In de toekomst zal dit duurzaam parcours zeker worden voorgezet met een nieuw administratief centrum waar energiezuinigheid centraal zal staan, plannen worden gemaakt voor een nieuwe sporthal op de site doelvelden en ook de kerk en kiosk zullen voorzien worden van LED verlichting.  

Door extra groenaanplantingen steeg de opname van broeikasgassen in de gemeente ook met 47%. De biomassa van de bossen, laanbomen en haagkanten nemen broeikasgassen op. In 2018 werd hierdoor 112 ton CO2 opgenomen. Bomen en hagen halen immers koolstof uit de lucht. Het gemeentebestuur heeft zich voorgenomen deze legislatuur 1 boom per Berlaarnaar te planten. Dat voornemen zou naar schatting voor 300 à 350 ton CO2-besparing kunnen zorgen. Daarmee zou de werking van de gemeentelijke diensten alvast meer dan klimaatneutraal gemaakt zijn. Via de opmaak van een groenvisie zal er samen met de provincie gezocht worden naar extra kansen.

Klimaatactieplan ‘Berlaar 2030’

De gemeentediensten staan (inclusief openbare verlichting) in voor 0,75% van de totale uitstoot van broeikasgassen op het grondgebied van Berlaar. Ter vergelijking, alle woningen in de gemeente staan samen voor 40% van de volledige uitstoot. Daarom wil de gemeente ook burgers en verenigingen betrekken bij het klimaatactieplan Berlaar 2030, dat momenteel volop wordt opgesteld. Een stuurgroep van burgers uit alle adviesraden in de gemeente werkt samen met intercommunale IGEMO en de Provincie Antwerpen aan een plan dat de totale uitstoot op het grondgebied van de gemeente tegen 2030 met 40% moet verminderen.

Image icon berlaar_klimaatneutrale_org_cijfers_2012_2018.png

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 28/04/2020