Laat het gemeentelijke onthaalloket je de weg wijzen

Bij de gemeentelijke diensten is het onthaalloket het aanspreekpunt bij uitstek. Wie het gemeentehuis of het Sociaal Huis bezoekt, is verplicht zich eerst aan te melden bij het onthaal. Zij wijzen je de juiste weg en helpen je om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kan er ook terecht om een aantal producten te kopen of af te halen. Die sommen we hieronder nog even voor je op.

Naast de rol van fysiek en telefonisch aanspreekpunt vervult het onthaal ook de functie van een volwaardig loket. Dat betekent dat je er allerlei producten kan verkrijgen. We delen die producten op in twee categorieën.

Snelbalie

Dit zijn onder meer producten die je bij één van de gemeentelijke diensten hebt aangevraagd en betaald, maar die je af kan halen aan het onthaal wanneer ze klaar zijn. De medewerker van de betrokken dienst laat dit aan je weten bij de aanvraag.

Zaken waarvoor je terecht kan zijn onder meer: afhalen (voorlopig) rijbewijs (ook internationaal), afhalen reistoelating, afhalen biometrisch paspoort, afhalen attest van goed gedrag en zeden, …

! Let op: de aanvraag van reispaspoorten en rijbewijzen gebeurt nog steeds bij de dienst Burgerzaken. Zij zorgen voor de afhandeling van het dossier, maar de producten kan je, wanneer ze klaar zijn, afhalen bij het onthaal van het gemeentehuis.

Om onnodige wachtrijen aan de loketten te vermijden, kan je bepaalde documenten downloaden om alvast thuis in te vullen. Die kan je nadien snel bij het onthaal binnenbengen en/of laten wettigen.

Verkoop

Verder zijn er een aantal zaken die je via het onthaal kan aankopen:

  • Folders, brochures, stratenplannen en afvalkalender: gratis
  • Stickers om reclamedrukwerk te vermijden of aan te geven dat je huisdieren hebt: gratis
  • Berlaarbons: 5 en 20 euro/stuk
  • Rookmelders: 8,80 euro/stuk
  • PMD-zakken en roze zakken: 1,5 euro/rol
  • Piekzakken: 3,3 euro/rol
  • Incontinentiezakken: 10 euro/rol
  • Berlaarse chocolaatjes: 6 euro/doosje
Gepubliceerd op 24/12/2019