Ken jij de vernieuwde eID al?

Je identiteitskaart steekt sinds begin dit jaar in een nieuw jasje. Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd.

Moet je binnenkort een (nieuwe) identiteitskaart aanvragen? Dan registreert een medewerker van Burgerzaken voortaan ook je vingerafdrukken op de chip van je kaart. De toevoeging van je vingerafdrukken is een extra bescherming tegen identiteitsfraude. En dat is belangrijk, want criminelen maken bijvoorbeeld vaak gebruik van valse identiteitsdocumenten.

Nog beter beschermd

Onze wereld digitaliseert en je eID evolueert mee. Wie een nieuwe eID aanvraagt, zal merken dat die er lichtjes anders uitziet. De vernieuwde eID volgt namelijk de Europese richtlijnen, waardoor er onder andere extra bescherming is ingebouwd tegen identiteitsfraude. Zo maakt een geperforeerde foto in combinatie met je vingerafdrukken het nu nog moeilijker om de kaart te vervalsen.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?

  • Je foto staat links in plaats van rechts.
  • Lichtere kleuren.
  • De contactchip is verhuisd naar de achterkant. Vergeet je kaart dus niet om te draaien als je hem in de kaartlezer steekt.
  • Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van je foto.
  • De RFID-chip met je vingerafdrukken. Deze chip is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog. De vingerafdrukken zijn dus niet zichtbaar op de buitenkant van de kaart.

Wanneer krijg ik een vernieuwde eID?

De eID’s worden geleidelijk aan vernieuwd. Je identiteitskaart blijft dus gewoon geldig tot de uiterste geldigheidsdatum. Enkele maanden voor je kaart vervalt krijg je een oproepingsbrief van de gemeente.

Meer weten?

www.vernieuwde-eID.be 

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 25/01/2021