Intergemeentelijk samenwerken voor omgevingshandhaving

Sinds 2018 vervangt en verenigt de omgevingsvergunning verschillende vergunningen, zoals de stedenbouwkundige, milieu- en verkavelingsvergunning. Dit houdt in dat je aanvragen moet indienen bij één loket in jouw gemeente, het Omgevingsloket. Gemeentebesturen kregen van Vlaanderen ook meer bevoegdheden om op te treden tegen stedenbouwkundige- en milieuovertredingen. Gemeenten Berlaar, Bonheiden, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek besloten de handen in elkaar te slaan om efficiënt aan omgevingshandhaving te doen.

Waarom is omgevingshandhaving nodig?

Omgevingshandhaving is nodig om op te treden tegen milieu- en bouwovertredingen. Denk bijvoorbeeld aan onvergunde verhardingen, die nefast zijn voor de waterhuishouding, of onvergunde opslag van allerlei materialen of afval.

Met de intergemeentelijke omgevingshandhavingscel bundelen vijf gemeenten de krachten om hier beter op in te spelen. Een beleidsplan, actieplan en samenwerkingsprotocol werden opgemaakt met de gemeentebesturen, de politiezones en IGEMO. Met vereende kracht kunnen we inspelen op een betere omgeving voor iedereen.

Maak kennis met de intergemeentelijke verbalisanten ruimtelijke ordening

De drijvende krachten achter de omgevingshandhavingscel zijn Els Pissierssens (jurist) en Sara De Roeck (milieudeskundige) van IGEMO. Zij werden door het college van burgemeester en schepenen in 2018 aangesteld als intergemeentelijke verbalisanten ruimtelijke ordening. Binnenkort worden ze ook als lokaal toezichthouder milieu aangesteld.

Als verbalisanten kunnen Els en Sara aanmaningen en processen-verbaal opmaken. Ook kunnen ze een stakingsbevel opleggen wanneer er bijvoorbeeld onvergunde bouwwerken in uitvoering zijn. De procedures die Els en Sara volgen zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het Handhavingsbesluit Ruimtelijke Ordening.

Els is naast jurist ook de coördinator van de intergemeentelijke omgevingshandhavingscel. Haar jarenlange ervaring als advocate aan de balie van Mechelen komt goed van pas. In 2018 volgde ze met succes de opleiding tot lokaal toezichthouder milieu. Els kan je bereiken via els.pissierssens@igemo.be.
Sara heeft ruim negen jaar ervaring in adviesverlening binnen milieudossiers, zowel voor privébedrijven als gemeenten. Ook zij rondde met succes de opleiding tot lokaal toezichthouder milieu af. Sara kan je bereiken via sara.deroeck@igemo.be.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

  

Gepubliceerd op 12/02/2019