Ik ga op reis en neem mee ... de juiste reisdocumenten!

Vertrek deze zomer zorgeloos op reis en kijk tijdig na welke reisdocumenten je nodig hebt! Spoedprocedures zijn steeds aanzienlijk duurder en kan je dus beter vermijden! In veel gevallen is onze Belgische identiteitskaart voldoende om te reizen, maar sommige landen leggen wel extra voorwaarden i.v.m. de geldigheidsduur op. 

Met de kids op reis?
Kinderen jonger dan 12 jaar die naar het buitenland reizen hebben een kids-ID nodig.  Een kids-ID moet minstens 15 dagen voor vertrek aangevraagd worden! De aanvraag moet gebeuren door 1 van de ouders, in aanwezigheid van het kind en je hebt 1 pasfoto met witte achtergrond nodig. Een kids-ID kost 6,50 euro, is 3 jaar geldig en blijft ook na de 12de verjaardag een geldig reisdocument. Als kinderen niet met beide ouders reizen, wordt aangeraden een reistoelating mee te nemen.

Biometrisch reispaspoort
Voor sommige bestemmingen is een reispaspoort nodig. De paspoorten bevatten naast de gegevens gedrukt in het paspoort ook biometrische gegevens. Deze gegevens moeten de controle van de identiteit vergemakkelijken. De aanvraag van een reispaspoort moet persoonlijk gebeuren en verloopt volledig digitaal. De pasfoto moet voldoen aan de ICAO-normen (International Civil Aviation Organization). Kinderen die meereizen hebben hun eigen paspoort nodig en moeten ook aanwezig zijn bij de aanvraag. Een paspoort voor volwassenen kost 70 euro en is 7 jaar geldig.  Voor minderjarigen kost een paspoort 40 euro. Dat document is 5 jaar geldig. De levertermijn is 8 werkdagen.

Meer info
Dienst Burgerzaken
03 410 19 00
burgerzaken@berlaar.be

Op de website van Buitenlandse Zaken kan je nakijken welke documenten je nodig hebt voor jouw reisbestemming.

Gepubliceerd op 06/06/2019