Heel Berlaar digitaal!

In samenwerking met de Bibliotheek van Berlaar, LDC Balderhuys en Buurthuis Gust en Tina organiseert Avansa dit najaar opnieuw een aantal laagdrempelige basiscursussen, zodat onze inwoners op hun eigen tempo kunnen kennismaken met de laptop, de smartphone of heel concrete toepassingen zoals Itsme en de websites van de overheid.

De cursussen zullen doorgaan in de bibliotheek en de beide woonzorgcentra van Berlaar. Dit digitale project is namelijk de uitgelezen kans om verbinding te creëren tussen de bewoners van de woonzorgcentra en de rest van de gemeente. Door samen les te volgen is er ruimte voor ontmoeting en om ook te leren van elkaar.

De eerste reeks van deze cursussen, in de lente van 2023, raakte in sneltempo uitverkocht. Hierdoor werd beslist om zo snel mogelijk een nieuwe reeks te organiseren.

Cursussen

  • Kennismaking met je Android smartphone of tablet
    maandag 2, 9, 16, 23 oktober van 9.30 tot 11.30 uur in Buurthuis Gust en Tina (Legrellestraat 39)
  • De computer bijt niet
    maandag 20, 27 november en 4, 11 december van 14 tot 16.30 uur in LDC Balderhuys (Pastorijstraat 2A)
  • Itsme en de digitale overheid
    donderdag 19 oktober van 19 tot 21 uur in Bibliotheek Berlaar (Dorpsstraat 84)
  • Muziek en podcasts op je smartphone
    donderdag 9 november van 19 tot 21 uur in Bibliotheek Berlaar (Dorpsstraat 84)
  • Veilig op het internet
    donderdag 23 november van 19.00 tot 21.00 uur in Bibliotheek Berlaar (Dorpsstraat 84)

Inschrijven

De plaatsen voor de cursussen van Avansa zijn beperkt, dus vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dat kan via 015 444 100 of info@avansa-regiomechelen.be.

Ken je de Digiwijzer al?

De DIGIWIJZER is een overzicht van de bestaande acties in Berlaar rond alles wat digitaal is. Hieronder vind je een korte beschrijving per organisatie.

  • Bibliotheek Berlaar (Dorpsstraat 84)
    De bibliotheek heeft publieke WiFi toegang en heeft op dit moment vier publieke computers ter beschikking. In samenwerking met het LDC Balderhuys, Buurthuis Gust en Tina en Avansa, voorziet de bib regelmatig een aanbod rond digitale vaardigheidstrainingen (zie hierboven).

    Verder heeft de bib een Digidokter die ongeveer tweewekelijks klaarstaat voor mensen met digitale vragen. Een consulatie met de Digidokter duurt maximaal een half uurtje en is helemaal gratis. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, enkel langs te komen tijdens de vooraf vastgelegde data. Deze zijn telkens op vrijdagavond van 18 tot 19 uur. Alle info kan je terugvinden op https://berlaar.bibliotheek.be/agenda/digidokter

  • Lokaal Diensten Centrum ‘t Balderhuys (Pastorijstraat 2A)
    Het LDC ‘t Balderhuys heeft publieke WiFi toegang. Ze voorzien één laptop voor publiek gebruik (te vragen aan het onthaal). Op dit moment organiseert het LDC een mediacafé. Elke woensdag van 14 tot 16 uur kan je hier gratis terecht bij een IT-expert met eender welke digitale vraag. Ook het LDC voorziet digitale vaardigheidstrainingen en cursussen.
  • Buurthuis Gust en Tina (Legrellestraat 39)
    Ook het Buurthuis Gust en Tina is een partner in het cursusaanbod. Het Buurthuis is gelegen aan de rand van woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Ook hier gaan er dus trainingen door aan een zeer schappelijke prijs.
  • Lokaal Bestuur Gemeente Berlaar (Markt 1)
    De gemeente voorziet gratis publieke WiFi aan het onthaal. Indien het financieel moeilijk is om een toestel aan te schaffen of om een internet verbinding te laten installeren, kan je terecht bij de sociale dienst. Zij doen een financieel onderzoek en indien er wordt voldaan aan de voorwaarden, kan een financiële steun worden toegekend.
Gepubliceerd op 19/09/2023