Energieloze nachten: Berlaar dooft straatverlichting tussen 23 en 5 uur

Het lokaal bestuur van Berlaar besloot samen met Fluvius en gemeenten Heist-op-den-Berg, Hulshout en Putte om vanaf 9 januari 2023 de openbare straatverlichting te doven tussen 23 en 5 uur. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft de verlichting wel branden, net als op de gewestwegen.

De beslissing om de openbare verlichting te doven, kadert onder meer in het klimaatbeleid. De betrokken gemeenten engageerden zich in dat beleid om het eigen energieverbruik te doen dalen. Het doven van de straatverlichting tijdens de meest rustige uren van de nacht leidt tot een besparing van ongeveer 37 procent. Het lokaal bestuur zet bovendien sinds 2020 in op het verledden van de openbare verlichting. Momenteel is meer dan 30% van de openbare verlichting uitgerust met led. Tegen 2030 willen we alles omgebouwd hebben naar zuinige ledverlichting.

Omdat vrijdag- en zaterdagavond drukkere avonden zijn, werd er besloten de lampen tijdens die nachten te laten branden. Ook op gewestwegen, in Berlaar is dat de Aarschotsebaan/N10, wordt de verlichting niet gedoofd, waardoor die verkeersassen verlicht blijven.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het doven van de nachtverlichting voor meer onveilige situaties zorgt, moeten we daar collectief wel aan wennen. Het lokaal bestuur roept daarom op om de verlichting van al je voertuigen goed na te kijken en tussen 23 en 5 uur liefst fluorescerende kledij te dragen. De politiediensten zullen het effect op de veiligheid opvolgen, zodat er snel en efficiënt kan bijgestuurd worden.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

 

Gepubliceerd op 20/12/2022