Dodenhuisje begraafplaats Berlaar-Centrum en kapel in park Berlaarhof gerestaureerd

Naast enkele prachtige natuurzichten telt onze landelijke gemeente ook een heel aantal waardevolle, historische gebouwen en monumenten. Om het belang van die monumenten te erkennen, probeert het lokaal bestuur ze altijd weer naar waarde te restaureren. Recent werden onder meer het dodenhuisje op de begraafplaats en de kapel in park Berlaarhof aangepakt.

Kapel Berlaarhof

Het Berlaarhof is een voormalig kasteeldomein van enkele hectares groot. In 2018 kocht het lokaal bestuur van Berlaar het kasteel en het achterliggende park aan. Het kasteel kreeg een maatschappelijke invulling via VillaVip. Zij vangen er volwassenen met een beperking in op.

Het achterliggende park werd openbaar gemaakt en is nu een vrij te bezoeken groene long in het centrum van onze gemeente. Achteraan in dat park staat de Mariakapel ‘Notre-Dame-des-Victoires’. Die kapel werd volgens de gedenksteen in de zijgevel in 1896 opgericht in opdracht van de Zwartzusters uit Mechelen. Recent kreeg de kapel nieuwe dakbedekking, werd het hout vervangen, vonden er pleister- en schilderwerken plaats en werd de houten deur hersteld. De kapel kreeg zo een nieuwe uitstraling!

Image icon restauratie_kapel_berlaarhof_en_dodenhuisje_-_1.jpg

Dodenhuisje begraafplaats Berlaar-Centrum

Op de begraafplaats in Berlaar-Centrum staat een dodenhuisje. Dat gebouw werd vroeger gebruikt om overledenen in op te baren. Sinds enige tijd wordt het echter niet meer voor die functie gebruikt en vormt het een platform voor het geschiedkundige geheugen van ons dorp.

Bij het Berlaarse dodenhuisje werden het dak, de gevel en het buitenschrijnwerk onder handen genomen. En ook de aanwezige elementen, zoals de Franse lelies, kregen een opfrissingsbeurt.

Image icon jaarrekening_investeringen_dodenhuisje.png

Gepubliceerd op 03/08/2023