Circus Ronaldo vindt nieuwe thuis in Berlaarse Cinema REX

Reeds zeven generaties lang trekt de ziel van Circus Ronaldo als een karavaan van verwondering doorheen Europa. In 2021 streek het gezelschap uit Mechelen ook in Berlaar neer, met de bedoeling de oude Cinema Rex in de Stationsstraat om te bouwen tot een thuishaven voor het circus. Om hun komst naar onze gemeente te vieren, organiseren ze tussen 16 en 20 mei vijf benefietvoorstellingen op het Berlaarse dorpsplein om de renovatie van dit stukje erfgoed te bekostigen.

Nanosh Ronaldo en zijn vriendin Frauke Verreyde kochten in 2021 de oude Cinema Rex in Berlaar. Zij zijn sindsdien eigenaar van dit gedeeltelijk in verval geraakte pareltje in de Stationsstraat. Samen willen ze er nu een gezellig theaterhuis voor Berlaar van maken. We vroegen hen naar de plannen.

Hoe kwamen jullie bij Cinema Rex in Berlaar terecht?
“Het was de ultieme droom van Nanosh Ronaldo om een oude theaterzaal terug tot leven te brengen”, verduidelijkt vriendin Frauke Verreyde. “Hij woont zelf in Koningshooikt en was al ontelbare keren voorbij Cinema Rex gereden, niet wetende wat er achter die gevel schuilde. Door toevallig op een vastgoedwebsite te scrollen, kwam hij dit pand tegen. Het was love at first sight!”

Wat zijn jullie plannen met het gebouw?
“Nanosh is de zevende generatie van de circus- en theaterfamilie Ronaldo. Zelf ben ik fotografe en leg ik graag heel het proces beeldend vast. Samen ontdekten we de mogelijkheden voor Cinema Rex en willen we haar met veel artistieke liefde herstellen in haar originele glorie. Nanosh ziet het, samen met Circus Ronaldo, als een ontzettend groot cadeau voor de gemeenschap als de zaal niet afgebroken zou worden, maar gerestaureerd kan worden voor een nieuw bruisend leven.

Deze cinema opende in 1953 en vertoonde films tot in 1975. In de naoorlogse jaren ontstond er een bruisend cultureel aanbod in Berlaar met onder andere zes cinema’s. De oudere authentieke Balderaars zijn nog niet vergeten hoe het leven in hun dorp vroeger was.

Intussen is de tijd enorm veranderd waarbij virtuele technieken in een stroomversnelling groeien. Maar mensen verlangen meer dan ooit naar sfeervolle belevingen met elkaar, dicht bij huis. Een vluchtige ontmoeting in de bibliotheek, samen naar theater gaan of een glas drinken op een terras in de avondzon … De cinema renoveren biedt de kans op een nieuwe ontmoetingsplek voor alle leeftijden. Een nieuw cultureel aanbod in Berlaar dat ook omwonenden van andere dorpen aantrekt en een laagdrempelige, maar zeer waardevolle gezamenlijke culturele beleving wordt in het volle leven van het dorp.

We willen de look van een kleine Bourla-schouwburg of een kleine Roma, met een balkon, veel rode pluche en magische sfeer. Zo trachten we de bezoeker terug mee in de tijd te nemen en de sfeer van de oude schouwburg te doen herleven, zowel frontstage als backstage. We willen daarbij moderne technieken gebruiken, zonder die in het oog te laten springen. De charme staat voorop.”

Hoe willen jullie de renovatie aanpakken? Welke uitdagingen zien jullie op dat vlak?
“Cinema Rex heeft het potentieel om te pronken als feestzaal, als theaterzaal, als ontmoetingsplek en als cinema. Het is een polyvalente zaal met een sfeervolle bar en prachtig balkon. Daarnaast is er ook een binnenkoer die verbouwd kan worden tot een gezellig buitenterras.

Voor de zitinrichting kan er een tribune gecreëerd worden die verschillende vormen kan aannemen. Zo kan er een theater- en cinemaopstelling ontstaan, maar eveneens een feest- en variétéopstelling met ronde tafeltjes en losse stoelen. Hierdoor zijn er vele ontmoetingen mogelijk, gaande van variététheater naar trouwfeesten in een zeer mooie setting. Ook kan de zaal dienen als ontmoetingsplek voor jongeren en gebruikt worden voor educatieve doeleinden in een gebouw dat haar verleden trots vertoont.

Er moet veel gebeuren, ook structureel. Het gebouw staat dan ook al tientallen jaren leeg. Zo moet er een nieuw dak op, de elektriciteit moet vernieuwd worden en het pleisterwerk valt van de muren. We hebben gelukkig bouwervaring in huis met decors en woonwagens. We willen graag zoals bij de Roma in Antwerpen vrijwilligers zoeken die mee willen helpen.”

 

Wanneer hopen jullie Cinema Rex in gebruik te kunnen nemen?
“Dat zal afhangen van de financiële middelen die we kunnen verzamelen. Hoe sneller dat lukt, hoe sneller de renovatie kan gaan. We rekenen ook op crowdfunding, gaan benefieten organiseren, willen sponsors aantrekken en vrijwilligers zoeken. Het zal een stevige, lange renovatieperiode worden, maar we willen graag in elke fase het publiek toch steeds laten genieten van een work-in-progress. Zodra het veilig is qua dakconstructie en nooduitgangen willen we al voorstellingen maken. Telkens in de sfeer van hoe de zaal er op dat moment uitziet.”

In mei organiseren jullie vijf benefietvoorstellingen in het centrum van Berlaar. Waaraan mogen bezoekers zich verwachten?
“Om deze authentieke cinema terug tot leven te kunnen brengen, hebben we veel hulp nodig. Daarom organiseren wij inderdaad een benefiet. Circus Ronaldo speelt maar liefst 5 keer de - intussen al legendarische - voorstelling La Cucina dell’Arte, ten voordele van de renovatie van de zaal. Aanvullend verkopen we ook vers gebakken pizza’s en een glaasje bubbels.

Verder zal er ook de sfeervolle cinema barak 'Cinema Malfait' staan, waar in de namiddagen een poëtische film voor kindjes en ’s avonds een film voor volwassenen zal worden vertoond. Er zal ook randanimatie zijn, zoals live muziek, een mini-Cinema Rex-museum, een gezellige bar, postbus voor ideeën, … Hiervoor doen we graag een oproep naar mensen die nog herinneringen hebben aan Cinema Rex of leuke anekdotes! En we willen tot slot inspiratie zoeken voor de keuze van een nieuwe naam voor Cinema Rex.”

Hoe kunnen bezoekers deelnemen aan deze voorstellingen? Hoe kunnen ze tickets kopen?
“De voorstellingen vinden plaats op 16, 17, 18, 19 en 20 mei 2024 op het marktplein in Berlaar-Centrum. We werken met een ‘pay what you can’-systeem. Als een lager tarief het voor jou meer haalbaar maakt om de vertoning mee te beleven, mag je dit selecteren. Kan je iets meer betalen, dan maak je het op die manier mogelijk dat anderen minder betalen. Op die manier kunnen we een toekomst creëren waar iedereen samen cultuur kan beleven.”

  

   Nanosh en Frauke in Cinema REX                                                                    La Cucina dell’Arte                                                                 Programma benefietvoorstellingen Berlaar

Tickets bestellen voor de benefietvoorstellingen van Circus Ronaldo kan via
www.ticketgang.be/tickets/balder.

Gepubliceerd op 16/04/2024