Bomen kappen? Enkel met vergunning.

Wist je dat een boom in onze streken op één seizoen gemiddeld 2,6 kg CO2 uit de lucht haalt? En dat één enkele boom een gelijkaardig koelingseffect als de airco van twee doorsnee huishoudens heeft?

Bomen zijn fantastische wezens. Ze verbeteren de luchtkwaliteit (halen fijn stof uit de lucht), beschermen ons tegen de gevolgen van klimaatopwarming (droogte, hitte en overstromingen), zijn goed voor de biodiversiteit…. Daarnaast produceren ze lekker en vers fruit en voedzame noten. Bomen zijn goed voor onze gezondheid en bevorderen ons geluksgevoel.

Het behouden van onze bomen is dan ook een absolute prioriteit. Onze gemeente voert een actief beleid ze te sparen.  Zo hebben we een gemeentelijk kapreglement: voor het vellen van een boom met een omtrek van 50 cm (gemeten op 1 meter hoogte) heb je een verplichte kapvergunning nodig.  Heb je een vergunning verkregen? In de meeste gevallen wordt dan de heraanplant van een nieuwe hoogstammige boom opgelegd. Die bomen dienen opnieuw te worden geplant in het eerstvolgende plantseizoen.

Meer weten?

Dienst Milieu – 03 410 19 00 of milieu@berlaar.be

Gepubliceerd op 28/02/2020