Bewegen op verwijzing

‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven, helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan op maat.

Eerstelijnszone Pallieterland is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, (BOV) een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen artsen en andere zorgverleners inwoners van de Eerstelijnszone Pallieterland met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen. 

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op verwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing. 

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.  

Voordelen 

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.  

Dr. Marc Lambelin, cardioloog in het HeiligHartziekenhuis Lier, steunt het project en duidt het belang ervan aan. “Een regelmatige en meer dan lichte beweging heeft een bewezen effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten, verbeteren van bloeddrukregeling en uiteraard gewichtscontrole. Wat veel minder geweten is, is dat het ook de beste en meest natuurlijke manier is om suikerziekte tegen te gaan en dat regelmatige beweging het risico op het ontwikkelen van kanker zal verminderen. Daarnaast is het ook essentieel in het omgaan met stress en depressieve gevoelens en zal het het mentale welzijn en zelfvertrouwen verbeteren. Op een medisch verantwoorde manier bewegen zal dus zowel geest als lichaam kunnen ondersteunen. Een bewegingscoach is hiervoor het best geplaatst om je op de juiste manier op weg te helpen."

Kathleen coacht in Berlaar

Ook onze gemeente doet mee. Beweegcoache Kathleen zet je, na doorverwijzing van je huisarts of specialist, op weg naar een fittere versie van jezelf.

Kathleen: "Als beweegcoach ga ik samen met jou op zoek naar de beste manier om meer beweging een plaatsje te geven. Dat kan om heel veel redenen gebeuren en op nog veel meer verschillende manieren. Op basis van je levensstijl en mijn ervaring en brede kijk op het beweeg- en sportaanbod in de omgeving komen we tot een beweegplan op maat. Eenmaal we een beweegplan hebben is mijn taak vooral steunen, opvolgen en waar nodig aanpassen."

 Je kan bij beweegcoach Kathleen terecht via doorverwijzing van je huisarts of specialist.

  • Startgesprek: 20 euro (met verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit: 4 euro).
  • Opvolggesprek: 10 euro (met verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit: 2 euro).

Meer weten?

Coach Kathleen: 0495 245 245 - lier.kathleen@bewegenopverwijzing.be

   

Gepubliceerd op 04/02/2022