Berlaar zet in op biodiversiteit met 25 000 bloembollen

Op diverse locaties in onze gemeente werden er op 6 en 7 november maar liefst 25 000 bloembollen de grond in gewerkt. Onder andere op het Marktplein in het centrum, in de Schooldreef in Berlaar-Heikant en aan de Lambertusplaats in Gestel werden machinaal bloembollen geplant.

Berlaar wil prioriteit maken van biodiversiteit en verder uitgroeien tot een bijenvriendelijke gemeente. Wist je dat we met onze begraafplaatsen reeds één bijtje hebben binnengehaald? Een gemeente kan zo’n bijtje verdienen door het bijencharter te ondertekenen en bewust te kiezen voor bijenvriendelijk groenbeheer (later snoeien, maaien) en extra bomen, struiken en kruiden voor bijen aan te planten. Door de recente aanplanting zijn we alvast één stap dichter bij dat tweede bijtje.

Voorjaarbloeiers uit bloembollen zijn immers heel goed voor bijen en andere insecten, het zijn de eerste welkome voedselbron. Een leuke extra is dat de locaties waar de bloemen geplant werden er binnenkort een pak kleurrijker zullen uitzien door een heuse bloemenpracht.

25 000 bloembollen

In totaal werden er 25 000 bollen in de grond gestopt op zeven verschillende locaties. Het bestuur hoopt ieder jaar een aantal bijkomende locaties in de bloemetjes te zetten. De bloemen zullen in het voorjaar van volgend jaar uitkomen.

De bloembollen werden aangeplant op volgende locaties:

  • Heikant – Heikanthof: krokussen, muscari, tulpen, narcissen en hollandicum
  • Heikant – Schooldreef: krokussen en narcissen
  • Centrum – Marktplein: Manguin
  • Centrum – Schoolstraat: krokussen en narcissen
  • Centrum – Meistraat: krokussen en narcissen
  • Heikant - Bosstraat: krokussen en narcissen
  • Gestel – Lambertusplaats: krokussen en narcissen

Suggesties zijn welkom

Heb je een locatie in gedachten waar de bloemen volgens jou goed tot hun recht zullen komen?
Laat het dan weten via publiekeruimte@berlaar.be.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

Gepubliceerd op 07/11/2019