Berlaar drinkt kraanwater

De Factcheckers van VRT toonden recent aan wat wij allang weten. Kraantjeswater is even goed, zo niet beter dan 'gekocht' water. Het lokaal bestuur stapte daarom op 1 januari 2018 al over op kraantjeswater.

Waarom kraanwater?

De vraag is eerder: waarom niet? Kraanwater is een gezond kwaliteitsproduct. Het wordt dagelijks op meer dan 60 kwaliteitscriteria getest door onafhankelijke laboratoria. Bovendien sparen we door kraanwater te drinken per jaar 1,5 miljard plastic flessen uit! Kraanwater drinken is dus een heel eenvoudige manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en zorg te dragen voor onze planeet. Ook onze rug is gebaat bij de keuze voor kraanwater, want zo hoeven we niet te zeulen met flessen uit de supermarkt. En als laatste, maar niet onbelangrijke punt: kraanwater is goed voor de portemonnee. Een gezin dat overschakelt op kraantjeswater bespaart al snel 200 euro per jaar.

Kortom, kraanwater is niet enkel goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en onze portemonnee. Reden genoeg dus om ons glas te vullen aan de kraan. Toch koopt de gemiddelde Vlaming elk jaar 130 liter water in plastic flessen. Dat is enorm veel. In Nederland ligt dat cijfer vijf keer lager.

Berlaar drinkt kraanwater

Ook bij je lokaal bestuur wordt kraanwater gedronken. Reeds in januari 2018 werd de overschakeling van flessenwater naar kraantjeswater gemaakt. De tap wordt iedere dag opengezet om de glazen flessen te vullen en ieder lid van het bestuur heeft zijn of haar persoonlijke, hervulbare fles. Zo wordt het drinken van kraantjeswater zoveel mogelijk gestimuleerd bij de medewerkers en wordt verpakkingsafval zoveel mogelijk voorkomen. Op deze manier verkleint onze ecologische voetafdruk en is je bestuur niet enkel in mei, maar alle dagen van het jaar plasticvrij.

Meer informatie vind je op www.kraanwater.be of www.pidpa.be.

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG's:

    

Gepubliceerd op 07/01/2020