Medewerker in de kijker: Demi Vertommen

In april 2023 startte Demi Vertommen als jeugdconsulent bij de dienst Vrije Tijd van Berlaar. Ze ruilde haar job als laborante Bacteriologie in voor een functie bij het lokaal bestuur. Een functie waarin ze opnieuw verbinding maakt met haar verleden als animator en pleinleiding bij Speelplein Kriebels en meer sociale aspecten kan vinden. Demi licht graag toe hoe ze de eerste twee maanden bij Berlaar ervaren heeft.

1. Wat houdt je job in?

"Als (jeugd)consulent bij de dienst Vrije Tijd hou ik me bezig met alle taken die met jongeren en jeugd te maken hebben", vertelt Demi. "Zo coördineer ik mee de speelpleinwerking in de zomer, ondersteun ik de jeugdverenigingen bij hun vragen, onderzoek ik hoe we de gemeente speelvriendelijker kunnen maken en organiseer ik de vergaderingen van de jeugdraad. We werken de laatste weken ook aan de uitbouw van onze BOA-visie, over Buitenschoolse Opvang en Activiteiten. In Berlaar organiseren we al verschillende activiteiten, zoals de Week van de Jeugd, de Buitenspeeldag of de Dag van de Jeugdbeweging. Die worden allemaal vanuit onze dienst Vrije Tijd gedragen."

2. Wat spreekt je zo aan in deze functie?

"Het lijkt alsof ik van mijn hobby mijn job heb gemaakt. Ik heb me jarenlang ingezet voor Speelplein Kriebels en de speelpleinwerking, als animator en als pleinleiding. Dat ik me daarvoor nu ook kan inzetten vanuit mijn job, was voor mij een win-win-situatie. Natuurlijk draait mijn functie om meer dan de speelpleinwerking, maar ook alle andere jeugdzaken spreken me erg aan. Samen bouwen aan een toekomst voor de Berlaarse jongeren en samen met hen iets opbouwen, dat is fantastisch. Je kan vanuit deze functie werkelijk iets betekenen voor anderen."

3. Hoe beleefde je de eerste weken op je nieuwe werkplek?

"Ik heb 1,5 jaar als laborant gewerkt. Deze nieuwe job was dan ook een heuse carrièreswitch. De eerste weken waren op dat vlak best 'heftig'. Ik moest wennen aan een nieuwe manier van werken, maar ik heb dit ook aangegeven aan mijn nieuwe collega's. Zij hebben me meteen gerustgesteld. Ik voelde me vanaf dag 1 dan ook op mijn plek en ben twee maanden verder al heel wat in de functie gegroeid."

4. Hoe ervaar je de manier van werken bij het lokaal bestuur?

"In Berlaar krijg je de vrijheid om je werk ook volgens je eigen agenda te plannen. Op mijn vorige job moest ik om 8 uur starten en om 16 uur stoppen. Hier kan je een keer om 8 uur starten en de andere dag om 9 uur. Je kan ook gerust eens wat langer middagpauze nemen en kan je werk en je privé beter in balans houden. Je taken moeten natuurlijk wel klaar geraken.

Ook fijn dat er geen beperking staat op thuiswerk. Je werkt thuis wanneer jij dat wil en je taken dat toelaten.

Bij het lokaal bestuur van Berlaar zetten ze tot slot hard in op het creëren van een fijne werkssfeer. Als nieuweling kon ik via verschillende groepsactiviteiten zoals een spelletjeslunch, een after work en een padeltornooi iedereen snel beter leren kennen en mijn plaats in de groep vinden."